IZVEŠTAJ AMERIČKOG KONGRESA: Putin čvrsto stoji iza Banjaluke i predsednika Dodika!

Dodik

Foto: Rojters

Republika Srpska ima moć da spreči ulazak BiH u NATO, navedeno je u izveštaju američkog Kongresa o uticaju Rusije širom sveta, u delu koji se odnosi na BiH.

-Da bi BiH mogla da nastavi put ka NATO, moraju se usaglasiti sva tri konstitutivna naroda – Hrvati, Bošnjaci i Srbi, koja su predstavljena u Predsedništvu BiH, te da budu sprovedene potrebne reforme – navodi se u izveštaju.

U izveštaju se naglašava da je Srpska autonomni entitet u BiH koji je većinom naseljen Srbima i održava bliske odnose sa Moskvom, prenose Nezavisne novine.

– Iako su centralne vlasti u Sarajevu izrazile podršku implementaciji mera iz Akcionog plana za članstvo, parlament RS je usvojio neobavezujuću rezoluciju u oktobru 2017. godine u kojoj se izražava protivljenje potencijalnom članstvu BiH u NATO – podseća se u izveštaju.

U ovom dokumentu se napominje da je Rusija intenzivirala odnose sa predsednikom Srpske Miloradom Dodikom, što će usporiti nastojanje zemlje da postane član NATO.

INCIDENT U PODGORICI ZA DOČEK SRPSKE NOVE GODINE! Mladić skočio na binu i nastao je HAOS (VIDEO)

– Predsednik Rusije Vladimir Putin se s njim više puta susretao, iako Dodik nema nikakvu državnu funkciju. Pritom, Putin se nije susretao sa centralnim vlastima BiH, što predstavlja kršenje diplomatskih protokola. Putin je time jasno pokazao ko je za njega poželjan sagovornik – navodi se u izveštaju.

U izveštaju stoji da je Rusija javno podržala „referendum za nezavisnost Srpske“, referendumu o Danu Republike, za koji je Ustavni sud BiH istakao da krši prava nesrba u zemlji.

PRETI MU ZATVOR U HRVATSKOJ: Fotkao selfi sa KOKARDOM NA GLAVI, na slici je i hrvatski policajac!

– Ako BiH krene da pravi napredak na putu ka NATO, Rusija bi mogla iskoristiti uticaj na Srpsku da taj proces uspori. Medijski prostor je već pripremljen za tu mogućnost, jer se mediji u RS oslanjaju na anti-NATO i anti-EU sadržaj iz ‘Sputnjikove’ redakcije u Beogradu – navedeno je u izveštaju američkog Kongresa.