IZMENE I DOPUNE ZAKONA, KAZNE DRAKONSKE: Ako dete baci petardu, roditelj plaća 100.000 dinara

vatromet

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković podsetila je danas da posledice naizgled bezazelnog igranja sa petardama i pirotehnikom mogu biti nesagledive i da njihovo neoprezno korišćenje, kako bi se uveličala praznična atmosfera, može zauvek promeniti nečije detinjstvo

Ona je prisustvovala prezentaciji projekta “Petarde nisu igračke” u Policijskoj stanici u Zemunu i prvom predavanju u okviru projekta koje je održano za 30 đaka iz tri osnovne zemunske škole.

– Naš zadatak je da vas edukujemo i da upoznamo sa svim posledicama koje nosi korišćenje pirotehničkih sredstava. Morate da shvatite da je korišćenje petardi po vas jako opasno. Ono što morate da znate jeste i da su roditelji ti koji su odgovorni ukoliko vam dozvole da koristite petarde. To znači da će oni pred zakonom odgovarati što su vas doveli u opasnost – poručila je Popović Ivković mališanima.

[adsenseyu5]

Projekat “Petarde nisu igračke” biće realizovan tokom decembra u zemunskim osnovnim školama i u okviru njega će policijski službenik, vatrogasac i pedijatar u okviru jednog školskog časa pojašnjavati deci od prvog do četvrtog razreda posledice koje mogu nastati od korišćenja petardi – od povreda, požara do zakonskih posledica.

Popović Ivković je podsetila i da je MUP nedavno predložio izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru koje podrazumevaju znatno strože kazne.

SRBIN KOJI JE BIO NA HRVATSKOJ STRANI U VUKOVARU: Ratovao protiv rođenog brata, nisu se videli 26 godina!

– Mi smo u poslednje vreme uočili povećanu društvenu opasnost kada je reč o upotrebi pirotehnike. Iz tog razloga ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović inicirao je izmene i dopune Zakona, ali pre svega i zbog tragičnih događaja koji su se dogodili u prethodnom periodu.

– Mislim pre svega na dečaka iz Niša koji je tokom dočeka 2017. godine zadobio teške telesne povrede ekstremiteta, ali i na devojčicu iz Čačka koja je kasnije zadobila teške telesne povrede grudnog koša i pluća zbog topovskog udara sa svadbenog veselja – navela je Popović Ivković.

Ona je rekla da će ubuduće umesto 10.000 do 50.000 dinara , kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava biti od 50.000 do 100.000 dinara.

[adsenseyu1]

– Kada je reč o maloletnicima, za njih će odgovornost snositi roditelji, staratelji, usvojitelji, koji će plaćati ovu kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati – navela je Popović Ivković.

Ona je navela i da će se MUP i ubuduće truditi da bude što više projekata, poput „Petarde nisu igračke“, kako bi edukovali našu decu i samim tim i zaštitili.

OTAC MI JE UZEO GOTOVO SVE: Blagoslov da se zabavlja sa prvim dečkom Jelena je morala dobro da plati

Predsednik Saveta za bezbednost opštine Zemun Marko Janković zahvalio se MUP-u i ministru Nebojši Stefanoviću na bezrezervnoj podršci, ne samo u ovom, već i drugim projektima na teritoriji ove opštine.

– Projekat “Petarde nisu igračka” samo je segment šireg projekta koji sprovodimo u okviru prevencije vršnjačkog nasilja. Cilj ovog projekta je višestruk od ukazivanje deci na opasnosti od petardi do podsećanja odraslih da je upotreba pirotehničkih sredstava zabranjena i da je narušavanje javnog reda i mira i spokojstva građana kažnjivo – naveo je Janković.

POLUDELI OD BESA! HRVATSKI VETERANI U NEVERICI: Evo zašto traže hitnu smenu Aleksandra Stankovića sa HRT! (INFO)

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio poručio je deci da se tokom novogodišnjih praznika mogu lepo provesti i bez petardi i pirotehničkih sredstava.

– Novogodišnji praznici bi trebalo da budu nešto što je lepo i radosno i sve zavisi od vas, deco. Vi treba da budete primer i vašim drugarima kako možete lepo da se provedete i bez petardi i pirotehničkih sredstava – rekao je Oricio.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]