IZJAVA PREDSEDNIKA SRBIJE UPLAŠILA MNOGE: Sve je isto kao pred Prvi svetski rat…

Foto: Rojters

Drugačija je klima u Evropi, nikada ovako komplikovana situacija u svetu nije bila, čak ni u vreme pred Prvi svetski rat, primetio je predsednik Aleksandar Vučić, komentarišući rigidne stavove Holandije i Francuske u vezi sa otvaranjem poglavlja za zemlje kandidate u junu, te poziciju i izglede Srbije u tom kontekstu.

– Nije da nešto prejudiciram, ali tako nije bilo ni pred Prvi svetski rat – primetio je Vučić u razgovoru sa novinarima u Bakuu, ali je insistirao na proceni da su okolnosti u Evropi i svetu mnogo komplikovane i složene, te da je mnogo opasnosti koje nas okružuju.Nama je u toj situaciji, poručio, bolje da gledamo da sačuvamo mir i stabilnosti i radimo na razvoju ekonomije.

U tom smislu su, dodaje, u dosta nezavidnoj poziciji Makedonija i Albanija, kojima će, kako pretpostavlja, u junu biti izrečene neke pohvale, „da se ne kaže baš da je katastrofa i da nisu nista dobili“, ali smatra da im neće dozvoliti da otvore poglavlja.

MANASTIR KOJI OSLOBAĐA DUŠU SVEGA LOŠEG: Zovu ga srpski Ostrog i to sa razlogom (VIDEO)

Kad je reč o Srbiji, a na pitanje ostaje li nama taj datum 2025. za ulazak u punopravno članstvo, Vučić kaže da to niko u ovom trenutku ne može da kaže.

Foto: Fonet

– Mislite da oni to znaju, bilo ko u Evropskoj uniji. Ali, prvo mi da uradimo svoj posao, vladavinu prava, razne slobode, da to završimo, a onda ostaje još najteža prepreka, normalizacija odnosa s Prištinom, tako da – da li iko zna da li će do toga doći i kako, samo može da se nagađa – rekao je i dodao da niko ne zna pod kakvim uslovima će sve da se zbiva, biće novog talasa izbeglica, iz Sirije svakako, možda i dvostruko, trostruko većeg od prethodnog…

Pomenuo je i pritiske na Tursku i najavio promenu stava, možda i pozicije Italije u evropskoj zajednici.

Kako je naveo, veliki je pritisak na Tursku, zato je, kaže, Erdogan i zakazao izbore ranije, jer je pritisak očekivao, ali se, dodao je, nada da će Turska umeti da se odbrani.

– Uveren sam da će Turska i turski narod umeti da se odbrane – poručio je.

Kad je reč o otvaranju novih poglavlja za zemlje kandidate za EU, Vučić je naveo da treba sačekati i videti šta će biti u junu, ali je primetio da je već u Sofiji bilo jasno da to neće „ići lako“.

EKSPERTI TVRDE: Zbog mnogih nelogičnosti, kazne za prosečnu brzinu padaju na sudu!

Prosto, kaže, drugačija je atmosfera u Evropi, i Francuska i Holandija tu imaju nešto rigidniji stav u vezi s poglavljima i novim članicama, druge zemlje liberalniji…

– Videli ste uostalom Salvinijevu (Mateo, lider Lige za sever) izjavu, a oni će sad da predstavljaju italijansku vladu. To je bila i jedna od glavnih tema na zasedanju Evropske narodne partije u Sofiji nedavno, a to sada predstavlja najveći problem u Evropi… Oni, naime, najavljuju da će raditi sve suprotno dosadašnjoj vladi, da će možda čak izaći iz evrozone, videćemo – rekao je Vučić.

Sofija

Foto: Tanjug/AP

Mi, dodao je, da u svemu tome sačuvamo mir i stabilnost i da razvijamo ekonomiju.

– Da nastavimo ovako, sada nas u svetu uvažavaju, bićemo u mnogo boljnoj poziciji nego što smo bili, ali i u boljoj nego zemlje koje su bile ispred nas. Da mi malo sukobe preskočimo, i da imamo rast veći od četiri odsto ove godine, pa 4,5 iduće i polako da omogućimo sigurnu i bolju budućnost  za naše građane – zaključio je predsednik Srbije

(Dnevne.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

1 Comment on "IZJAVA PREDSEDNIKA SRBIJE UPLAŠILA MNOGE: Sve je isto kao pred Prvi svetski rat…"

  1. Znao sam ja da je on guster cim se seca kako je bilo pred prvi svetski rat

Comments are closed.