IZBEGLICE KRENULE KA HRVATSKOJ, policija preusmerava autobuse: Evo koja je nova ruta migranata! (MAPA)

hrvatska

Foto: AP/Darko Vojinović, Facebook/avoidhungary

Vozačima je rečeno da se ne zaustavljaju sve dok migrante ne prebace do granice s Hrvatskom, a policija sve autobuse koji su eventualno krenuli ka granici s Mađarskom preusmerava ka Hrvatskoj

Autobusi koji su prethodnih dana prevozili izbeglice iz Preševa ka granici sa Mađarskompreusmeravaju se na Šid i granicu s Hrvatskom.

Reporteri srpskih medija koji se nalaze u Preševu jedan od vozača je rekao da im je naloženo da sve izbeglice prevoze ka Šidu.

[adsenseyu5]

Na autobuskoj stanici nalazi se više autobusa spremnih za pokret, a na tablama piše Šid.

Do ove dramatične promene u ruti došlo je posle današnjeg zatvaranja graničnih prelaza između Srbije i Mađarske, usled čega su stotine migranata ostali “zarobljeni” u pograničnom područuju.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Kako pišu pojedini mediji, vozačima je rečeno da se ne zaustavljaju sve dok migrante ne prebace do granice s Hrvatskom. Osim toga, policija sve autobuse koji su eventualno krenuli ka granici s Mađarskom preusmerava ka Hrvatskoj.

Nakon što je Mađarska odlučila da zatvori svoje granice, Fejsbuk grupa “Aviod Hungary – Migration news” (Izbegavajte Mađarsku – vesti o izbeglicama) pripremila je karte s alternativnim rutama koje se u obliku letaka dele izbeglicama na makedonskoj granici.

Foto: Tanjug/AP

Naše komšije ove promene neće dočekati nespremne: pri prvim naznakama da bi koliko ovih dana Hrvatska mogla postati nova željena destinacija izbeglica sa Bliskog istoka ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić naglasio je kako je Hrvatska u stalnom kontaktu sa susednim zemljama i ponovio da će, ako dođe do velikog izbegličkog talasa, njihov sistem kojim je utvrđen način postupanja svih segmenta državne administracije, kao i koordinacije s nevladinim sektorom i svima koji mogu pomoći, biti vrlo brzo aktiviran.

[adsenseyu1]

– Ako dođe do masovnog priliva izbeglica koji se broji u hiljadama, naravno da je to trenutak kad se više ne mogu primenjivati redovne, odnosno regularne mere koje policija uspešno sprovodi na granici – kazao je Ostojić.

Foto: Tanjug/AP

Pomoćnik upravnika policije i načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar takođe je napomenuno da je hrvatska policija spremna za mogući izbeglički udar i da sa svojim kapacitetima “može izdržati prvi imigrantski talas”.

– Naša policija broji oko 20.000 policajaca, dok u graničnoj policiji ima njih oko 6.000, ali smo pripremili i plansku ispomoć, odnosno preusmeravanje jednog dela ljudi iz unutrašnjosti. Isto tako smo angažovali i našu mobilnu jedinicu”, istakao je Sokolar.

(Telegraf.rs/ Izvor: N1/ jutarnji.hr)