IZAZOVI NA BALKANU U 2018: Novi sukob vreba iza svakog ugla, Kosovo NAJVEĆI problem

Srebrenica

Foto: Tanjug/AP

Evropska unija definisala je da se problem Kosova najkasnije mora rešiti u prvoj polovini 2019. godine, a to znači da će 2018. godina biti u potpunosti posvećena tom pitanju. 

Marko Savković, iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, kaže za “Blic” da je veoma važno zadržati evropsku perspektivu, a da se to može samo ukoliko budemo dosledno sprovodili ono što smo obećali – zatvaranje poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa, ljudskih prava i reforme policije, kao i poglavlja 31, koje se tiče spoljne politike i bezbednosti i poglavlja 35, koje se odnosi na Kosovo.

– Mislim da su bilateralni odnosi u regionu veći problem nego Kosovo. Jedne nedelje imamo probleme u Bosni i Hercegovini, sledeće na relaciji Beograda i Zagreba, a sve je zategnutije i između Slovenije i Hrvatske – objašnjava Savković.

On smatra da je potrebno više odgovornosti svih aktera i da se više gleda u budućnost.

– Ovo je mali region, ne toliko značajan, i samo jedinstven i stabilan može da se izbori sa svim bezbednosnim problemima – navodi Savković, i ističe da je veoma važno zadržati trend privrednog rasta.

Jedan od izazova biće i taj što će se između Rusije i Zapada voditi borba za prevlast na ovim prostorima.

– U onoj meri u kojoj Srbija i druge zemlje budu napredovale ka EU prostor za širenje ruskog uticaja će se smanjivati. Potrebno je zadržati stabilne odnose s Rusijom, ali uviđam da Moskva preduzima korake koji nisu u najboljem interesu naših EU integracija. Interes Rusije je da ceo region ne uđe u EU jer to ostavlja prostor toj zemlji za delovanje – ističe Savković.

JEZIVE FOTOGRAFIJE LANČANOG SUDARA U SIĆEVAČKOJ KLISURI: Vozila potpuno smrskana, srča na sve strane (FOTO)

Na pitanje da li se zbog svih trvenja i izazova može reći da je Balkan bure baruta, Savković odrično odgovara.

– Nije bure baruta. Balkan je siromašan, na periferiji, u jednoj meri nestabilan jer su društva nesređena, ali Balkan nije ni Bliski istok ni Severna Afrika ni Turska – zaključuje Savković.

Odnosi sa BiH variraju

Popov kaže da u Bosni i Hercegovini postoji inicijativa da se menja Dejtonski sporazum, ali da se s tim zakasnilo, kao i da su dva takva pokušaja već propala – 2006. i 2009. godine.

– To će biti veoma komplikovan proces, budući da je teško doći do konsenzusa sa velikim silama. Sve što se trenutno dešava u BiH otišlo je predaleko i moglo bi da ugrozi ceo region.

Novi Dejton bi mogao da bude način da se ukloni Milorad Dodik, koji je dugo trn u oku Zapadu i koji insistira da se u jednom trenutku održi referendum o samostalnosti Republike Srpske.

– Provokacije Bakira Izetbegovića, ali i drugih političara na ovim prostorima koriste se u unutrašnje dnevnopolitičke svrhe – navodi Popov.

Makedonija na putu stabilizacije

Nakon perioda nestabilnosti i trzavica, Makedonija je konačno na putu stabilizacije, a Zoran Zaev čini neophodne mere da to toga zaista i dođe. Makedonija je pod prismotrom Sjedinjenih Država i Evropske unije, koje čine sve da se pasivizira uticaj Rusije u toj državi.

– Nije slučajno Brajan Hojt Ji postavljen za američkog ambasadora u Skoplju. Mislim da će Zapad intenzivirati pokušaje da izopšti potpuno prisustvo Moskve u ovom delu Evrope – kaže Popov.

ZAŠTO JE MONSTRUM IZ RAKOVICE PREREZAO SEBI GRKLJAN? U poslednje vreme samo je šetao i ponavljao ovo

Unutrašnja kriza na Kosovu

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže za „Blic” da u 2018. godini ulazimo u završnicu kosovskog problema.

– Evropska unija oročila je rešavanje kosovskog pitanje na 2018. i prvu polovinu 2019. godine. Tu ima niz stvari koje je neophodno rešiti, i pored toga što obe strane pokazuju razočaranje kada je reč o Zajednici srpskih opština. Na Kosovu se javila nova kriza zbog pokušaja menjanja zakona o sudu za zločine OVK, to bi moglo da se zakuva i prolongira rešenje. Takođe, eventualni novi parlamentarni izbori u Srbiji mogli bi da dovedu do stagnacije na ovom polju.

Toplo-hladni odnosi Zagreba i Beograda

Odnosi dve zemlje su konstantno toplo-hladni. Mislim da je politička situacija u Hrvatskoj radikalizovana do te mere da su Hrvati već dobili ukor Evropske unije, pa očekujem da će se stvari dovesti u normalu.

UŽASNA TRAGEDIJA KOD ŽABARA: Izgorele DVE BEBE u porodičnoj kući (INFO)

Dok je Karamarko bio u vladi i na čelu HDZ, pustio je zlog duha iz lampe. Plenković se sada trudi da situaciju stabilizuje, ali to ide dosta sporo. Naruku odnosa dve zemlje ne ide ni često održavanje izbora jer zbog unutrašnjih potreba i poena političari svesno dižu međunacionalne tenzije.

Crna Gora latentno nestabilna

Latentno je nestabilna zato što ima jak prosrpski faktor koji oponira EU i NATO. Bilo je čak i pokušaja državnog udara.

OVA PRIČA NAUČIĆE VAS DA NE VERUJETE NIKOME: Tek kad se ubila NJENI NAJBLIŽI saznali su sa kim su imali posla

Napetosti i dalje postoje, a u njihovoj osnovi nalazi se podela na prosrpski i prograđanski deo.

(Dnevne.rs/Izvor: Ivana Mastilović Jasnić,Blic.rs)