IVICA DAČIĆ ODBRUSIO KOLINDI: Kakve Srbi imaju veze sa sukobima Hrvata i Bošnjaka, suočite se sa vašom prošlošću (INFO)

Kolinda

Foto montaža: Dnevne.rs/Fonet/Rojters

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačića nazvao je neverovatno licemernim komentare hrvatskih zvaničnika povodom poslednje presude Haškog tribunala i poručio da bi Hrvatska trebalo da se suoči sa prošlošću, a ne da napada Srbiju povodom njihovih sukoba sa Bošnjacima.

– Neverovatna je količina licemerja koju pokazuju hrvatski zvaničnici povodom poslednje presude Haškog tribunala, pa tako i danas hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ponovo brutalno napada Srbiju povodom presude koja govori o agresiji Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu i zločinima Hrvata protiv Bosnjaka – ocenio je Dačić.

On je upitao kakve Srbi imaju veze sa sukobima Hrvata i Bošnjaka, i o kakvoj takozvanoj ”velikosrpskoj agresiji” govori hrvatska predsednica kad su još devedesetih godina u Savetu bezbednosti raspravljali o tom pitanju.

[adsenseyu5]

Dačić podseća da se u pismu tadašnjeg generalnog sekretara UN-a Butrosa Galija Savetu bezbednosti od 1. februara 1994. godine kaze: “Prema podacima koje su potvrdili članovi UNPROFOR-a elementi (snage i oprema) sledecih jedinica hrvatske vojske se zaista nalaze u centralnoj i južnoj BiH: Prva gardijska brigada, Druga gardijska brigada, Peta gardijska brigada, Sedma gardijska brigada, 114. brigada, 116. brigada i snage specijalne vojne policije. Materijal obuhvata tešku artiljeriju i višecevne minske bacače.”

Takođe navodi da je, posle 3333. sednice Saveta bezbednosti UN održane 3. februara 1994. godine, predsednik Saveta u ime Saveta saopštio: “Savet bezbednosti je duboko zabrinut zbog činjenice da je Republika Hrvatska elemente Hrvatske vojske rasporedila, zajedno sa teškom vojnom opremom, u centralnim i južnim delovima BIH”.

POPULARNI AMERIČKI VODITELJ ISMEJAO SAMOUBISTVO PRALJKA: O`Brajan izveo skeč na račun hrvatskog ratnog zločinca (VIDEO)

Dačić navodi i da je Savet bezbednosti snažno osudio Republiku Hrvatsku zbog ovog “ozbiljnog i neprijateljskog akta protiv jedne države članice UN. Savet bezbednosti zahteva da Republika Hrvatska smesta povuče sve elemente Hrvatske vojske, zajedno sa vojnom opremom, i da u potpunosti poštuje teritorijalni integritet BIH.”

– Kao što Hrvatska često poručuje Srbiji, potrebno je da se Hrvatska suoči sa prošlošću, a ponajmanje joj treba da napada Srbiju povodom njihovih sukoba sa Bosnjacima. Osim ako joj Srbi nisu krivi za sve. Što je u iskrivljenom umu moguće – zaključio je Dačić.

[adsenseyu1]

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ponovo je ranije danas negirala da je Hrvatska učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu tvrdeći da je ta zemlja četiri godine učcestvovala u odbrani BiH, kao i da je hrvatski narod u toj zemlji bio “prva žrtva velikosrpske agresije”, prenela je Hina.

– Kao hrvatska predsednica želim još jednom potpuno jasno da kažem: istorijska je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susednoj državi i prvi joj se odupro – rekla je Kitarović tokom prijema na Pantovčaku za Hrvate iz BiH.

VREMENSKA PROGNOZA ZA DECEMBAR 2017: Evo kada će biti kiše i snega, a koliko sunčanih dana (GRAFIKON)

– S punim pokrićem u istorijskoj istini možemo reći da je hrvatski narod, organizovan u jedinice Hrvatskog veća odbrane, dao presudan doprinos odbrani i opstanku BiH u prvim mesecima velikosrpske agresije, a potom i u daljim operacijama njene odbrane i oslobađanja – rekla je Grabar-Kitarović.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Tanjug)

[adsenseyu2]