IVICA DAČIĆ: “Amerika nam nije prijatelj”

Dačić

Foto: AP/Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je gostujući u emisiji “Ćirilica” Happy televizije da je pred našom zemljom veliki izazov u narednoj godini, najpre zbog Kosova, njegovog očuvanja i borbe protiv proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

– Sastao sam se sa preko stotinu predstavnika zemalja koje su priznale Kosovo. Primera radi, kada sam bio na Madagaskaru, uručili smo orden predsedniku zemlje jer nije to uradio. Onda smo pričali sa resornom ministarkom koja je priznala da su imali ogroman pritisak. Posle toga je ona smenjena, imenovan je izvesni francuski državljanin i Madagaskar je kasnije priznao Kosovo. Mora se znati da te zemlje trpe strahovite pritiske – rekao je Dačić.

Iskreno je progovorio i o takozvanim prijateljima Srbije.

– Daleko od toga da su nam SAD, Velika Britanija i Francuska prijatelji. Izvinjavam se predsedniku Vučiću, ali tako je dok rade protiv naših interesa. Pozivam sve naše ljude u inostranstvu da mi se jave i da uradimo nešto zajedno, ukoliko imaju bilo kakve veze sa tim zemljama – ispričao je Dačić i otkrio koliki je albanski uticaj u Stejt departmentu:

– Barjaktari, američki diplomata inače poreklom sa Kosova, obratio mi se na srpskom. Sa Mekmasterom sam pričao posle zvaničnih sastanaka, ali ga je Barjaktari bukvalno odvlačio od mene.

KOŠARKAŠ KOJI JE PRVI “ZAKUCAVAO” U KOŠ U BIVŠOJ JUGI: Ginuli smo jedni za druge, zato smo bili NEPOBEDIVI

-Da vas pitam, kakvi smo mi strateški partneri kada je poslednji američki predsednik koji je boravio u našoj zemlji bio Džimi Karter, a Velike Britanije premijerka Margaret Tačer – rekao je Dačić i ponudio rešenje višegodišnjeg mimoilaženja sa američkom politikom:

– Mislim da je rešenje direktan razgovor sa Donaldom Trampom jer Stejt department to neće pokrenuti nikada.

Dačić se potom okrenuo odnosima sa Rusijom.

– Sa njima se sastajemo, pregovaramo, često se i ne slažemo, ali imamo redovan diplomatski odnos.A kada odemo u Ameriku, oni nas tretiraju kao građane drugog reda. Ne daju nam čak ni parking mesto ispred konzulata u Njujorku. To sam Amerikancima rekao u Vašingtonu i upitao Badžeta Pacolija: je li tako Pacoli? A on se snuždio i baš sam ga uvalio u probleme.

Šef srpske diplomatije se potom okrenuo unutarpolitičkim temama i otkrio nešto što javnost nije znala.

MUP DEMANTOVAO NAVODE POJEDINIH MEDIJA: Samo ovih 14 postoji, od toga 2 NE RADE, nema novih kamera!

– Bio sam na sastanku sa Đinđićem i najavio mi je moguću koaliciju sa SPS, jer je rekao da dok je živ ne želi da sarađuje sa Koštunicom i G17 plus. Svedok ove priče mi je Ružica Đinđić. A onda je uzeo u ruke novčanicu čiji ste tada žig mogli da skinete rukom. Eto kakvo je mišljenje imao o svojim koalicionim partnerima – rekao je Dačić, aludirajući na Mlađana Dinkića.

DETALJI KRVAVOG OBRAČUNA U ŽARKOVU: Drugari iz kraja ga jurili letvama, a onda se okrenuo i potegao nož!

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)