IVICA DAČIĆ: “100 odsto tačno, Amerika je zapretila Prištini”

Foto: Tanjug/​Filip Krainčanić

Beograd — Dačić izjavio da je po informacijama kojima raspolaže 100 odsto tačna vest da je SAD zapretila Kosovu da će im uvesti neku vrstu sankcija ako ne ukinu takse.

“Po informacijama koje imamo ta vest je 100 odsto tačna – da je Amerika zapretila Kosovu – ili ćete ukinuti takse ili će vam biti uvedene neke vrste sankcija”, kazao je šef srpske diplomatije za Radio-televiziju Srbije.

Dačić je rekao da se u diplomatskim krugovima i u razgovorima sa ljudima iz Stejt departmenta može čuti da sigurno da kosovski premijer Ramuš Haradinaj “ukoliko ostane ovako kako jeste” neće u skorije vreme posetiti SAD, odnosno da mu neće dati vizu.

“Nije prvi put da se Amerika tako odnosi prema njemu. To se već njemu dešavalo više puta u njegovoj karijeri. S druge strane to potvrdjuje ono što smo govorili ranije, a to je da neće biti uspeha u nastojanjima da Pritšina ukine svoju nerazumnu odluku o taksama za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dok se veoma snažno ne oglase i ne izvrše snažan pritisak Sjedinjenje Američke države”, kazao je Dačić.

“LJUDSKI, EVROPSKI I SRPSKI” Šapić predlaže ukudanje granice IZMEĐU SRBIJE, CRNE GORE I SRPSKE!

On je naveo da Kosovo boli sve što dolazi od Amerike i da je reakcija američke strane bitna jer pokazuje da SAD ostaju opredeljene da se pruži prilika pokušaju da se postigne trajno rešenje za rešavanje kosovskog pitanja, a koje se ne može postići bez kompromisa. “Amerika to podržava, a s druge strane neće dopustiti da sporazum ne bude sporazum zato što ga Priština opstruira”, rekao je Dačić.

On je dodao da SAD ozbiljno shvata mogućnost dolaska do dogovora Beograda i Prištine, što Srbija pozitivno ocenjuje.

“Srbija je više puta govorila da mi želimo da nastavimo dijalog i da shodno tome nijedan korak nećemo preduzimati koji bi bio usmeren na opstrukciju dijaloga”, kazao je Dačić.

SRPSKA OPOZICIJA I ALBANCI U DOSLUHU: Miniraju dolazak Vladimira Putina u Beograd i šire teorije zavere

Dodao je da dijalog Beograda i Prištini trenutno ne postoji, ali da namera da se pronađe trajno rešenje u brzom periodu nije sakrivena, jer je to period kada će još evropske institucije funkcionisati. “U ovom trenutku veoma smo daleko od toga, jer je dijalog praktično u blokadi zbog nerazumnih odluka Prištine”, kazao je Dačić.

ministar

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Al Džazira je iz izvora u Stejt departmentu saznala da Haradinaj nije dobio američku vizu zbog uvodjenja taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. ;

Haradinaj je u SAD 6. februara trebalo da učestvuje u radu jedne konferencije o Balkanu, čiji je organizator takođe potvrdio Al Džaziri da Haradinaj neće doći.

(Dnevne.rs/izvor: Beta)