ISPOVEST SVEDOKA O ŽUTOJ KUĆI: “Rekli su nam da ih ne maltretiramo, na šta sam se iznenadio”

Kosovo

Foto: AP/Dimitri Messinis

U dokumentarnom filmu Vanine Kanban, inače poreklom iz Šibenika, koji još nije prikazan srpskoj publici, pojavljuju se novi svedoci koji otkrivaju monstruozne zločine.

U dokumentarcu novinar Majkl Montgomeri, koji se među prvima zainteresovao za taj težak zločin protiv čovečnosti, ističe da su albanske snage bile podržane od Zapada i da je u to vreme OVK hapsila na desetine srpskih građana koji su preko granice slati u Albaniju.

Jedan od vojnika priznao je Montgomeriju šta se dešavalo septembra 1999. godine i kako su zatvorenici prevoženi do farmi u centralnoj Albaniji, oko grada Burelj. U ovom filmu se prvi put čulo svedočenje nekoliko ljudi koji su direktno učestvovali u transportu.

IZNAD ZAKONA: Doktorka Doma Zdravlja u Kragujevcu odbila da primi bolesno dete, jer nije njen pacijent?! (VIDEO)

– Krenuli smo kamionom, dok nas je jedan helikopter pratio. Ja sam se vozio sa kolegom, koji je sedeo pored mene. Iza je bilo između 27 i 37 zatvorenika. Bili su vezani. Rekli su nam da ne smemo da ih maltretiramo, na šta sam se iznenadio, jer su ranije zatvorenici bili tučeni. Kada smo stigli, oslobodili smo ih. Bilo je tu i žena u drugom delu farme. Bilo ih je desetak, siguran sam, nisam ih video, ali su se čuli glasovi i pričale su srpski – poverio se vojnik Montgomeruiju.

Albanija

Foto: Kurir arhiva

Američki novinar je pretpostavio da su Srbi čuvani preko granice kako bi se za njih tražio otkup. O svemu je obavestio Savet Evrope, a nakon toga su međunarodni istražitelji Unmika otišli sa Montgomerijem 2003. u Burelju i tamo pronašli farmu sa velikom žutom kućom, koja je u tom trenutku dopola bila okrečena u belo.

Na imanju su otkrili omote i bočice lekova za smirenje, hirurški mantil, špric i infuziju. Ispitujući pod i nameštaj u kući, došli su do zaključka da su čitave dve prostorije prekrivene krvlju. Mrlje su bile u obliku pravougaonika, nalik na operacione stolove.

Vlasnik kuće je tokom ispitivanja prvo rekao da se njegova žena dva puta porađala u toj prostoriji, da bi posle tvrdio da su u toj prostoriji tokom zime držali stoku, te otuda svuda tragovi krvi!

DISKRIMINACIJA U VRANJSKOM VRTIĆU? Imaš muža – ne treba ti BOLOVANJE

Posle nekoliko godina novinarka Kanban je posetila i “žutu kuću” gde je razgovarala sa Abdulahom glavom porodice, i njegovim sinom i snajom Mesinom Kartucijem i Meritom Kartuci. Na pitanje kako je moguće da je bilo krvi u prostorijama ona je odgovorila da se tamo dva puta porađala i da su tu obično sekli meso. Na pitanje zašto su se tu nalazili beli mantil, špric i drugi instrumenti, Merita je poručila:

– To je zato što je moj sin bio bolestan. Patio je od reumatizma. Imao je stalno visoku temperaturu sve do desete godine – odgovorila je zbunjeno Merita.

PORUKA LEKARA IZ TIRŠOVE KOJA POGAĐA U SRŽ PROBLEMA: “Pijemo antibiotike 8 puta više nego zapadnjaci, decu za svaku sitnicu vodimo kod doktora” (INFO)

Pronađeni lekovi kao što su “cinarizin” i “tranksan” nemaju nikakve veze sa reumatizmom

Da u “žutoj kući” nije bilo nikakvih porođaja, niti klanja stoke, potvrdila je i bivša haška tužiteljka Karla del Ponte u svojoj knjizi.

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Izvor: Alo)