ISPOVEST SRPSKOG OFICIRA O MALTRETIRANJU NA HRVATSKOJ GRANICI Držali nas TRI sata, pretresali vozilo, a nakon svog tog šikaniranja samo rekli: DANAS NEĆETE UĆI! (FOTO)

Saša Milutinović

Foto: Foto pravoslavie.ru

Oficiri, podoficiri, kadeti i učenici, članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su krenuli na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika, sprečeni su danas da uđu u Republiku Hrvatsku, iako su bili najavljeni po ustaljenim procedurama.

Vođa delegacije, pukovnik dr Saša Milutinović načelnik Odeljenja za veru, po povratku u Beograd, istakao je da je delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije danas trebalo da prisustvuje liturgiji u manastiru Svetog Jovana Кrstitelja u Jasenovcu i da se pokloni moštima mučenika jasenovačkih i svih žrtava nacističkog terora NDH tokom Drugog svetskog rata.

– U tome smo, međutim, bili sprečeni. Već po dolasku na granični prelaz Bajakovo, u ranim jutarnjim satima, skrenuta nam je pažnja da je granična policija upoznata sa našim dolaskom, i naredna tri sata smo čekali njihovu konačnu odluku.

POSLEDNJI DETALJI TRAGEDIJE NA ZVEZDARI: Operska pevačica ostavila oproštajno pismo, pa skočila sa 15. sprata zgrade! (INFO)

Tokom ta tri sata, dva puta su nam skenirani pasoši, traženi dodatni podaci, pretresano vozilo, i nakon svega toga rečeno nam je da nećemo ući u Republiku Hrvatsku – istakao je pukovnik Milutinović.

On je istakao da je kao vođa delegacije tražio dodatno pojašnjenje i da mu se obrazloži šta je razlog, na šta je dobio odgovor da „danas neće ući“. Pukovnik Milutinović je, takođe, dodao da je već bio u prilici da na isti način ulazi u Hrvatsku, kao i u druge evropske države.

– Šokiran sam ponašanjem granične policije i državnih organa Republike Hrvatske – naglasio je pukovnik Milutinović ukazujući da je Ministarstvo odbrane Republike Srbije je uradilo sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Republike Hrvatske kada je reč o ovoj poseti, dodajući da je očito nešto drugo presudilo da ta delegacija ne prisustvuje tom pomenu.

U delegaciji je bio i kadet Nikola Starčević, koji je na trećoj godini Vojne akademije, koji je istakao da je jako iznenađen jutrošnjim dešavanjima na putu za Jasenovac.

– Veoma mi je žao što nisam imao priliku da sa članovima delegacije odam počast svim nevinim žrtvama nacističkog terora u Jasenovcu, kako Srba, tako i Roma i Jevreja, kao i svih drugih nacionalnosti – istakao je kadet Starčević dodajući da se nada da će uprkos svemu, imati priliku da oda počast žrtvama Jasenovca kako se takav žločin više ne bi ponovio.

kadet

FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Žaljenje zbog svega što se jutros dogodili na putu ka Jasenovcu izražava i učenik četvrte godine Vojne gimnazije Petar Pavlović, koji kao i ostali članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nije imao priliku da do njega danas i stigne.

– Meni je veoma žao što nismo mogli da dođemo do tamo, jer sam lično želeo da posetim to mesto gde su stradali mnogi Srbi, Jevreji i Romi i voleo bi nekada u budućnosti da posetim Jasenovac –naglasio je učenik Vojne gimnazije.

     

(Dnevne.rs /Kurir.rs/Espreso)