IMALI SMO JAK OTPOR STANOVNIŠTVA Dr Kon: Ove mere će i dalje važiti, KADA SE UKINE VANREDNO STANJE

Beograd

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

Na pitanje o tome da li će mere trajati i posle ukidanja vanrednog stanja, rekao je da će mere trajati, ne kakve su sada, ali će se znati šta će se obavezno primenjivati, a šta će biti preporučeno.

U republici Srbiji je do 15 časova 17. aprila 2020. godine registrovano ukupno 5.690 potvrđenih slučajeva COVID 19. Ukupan broj preminulih od ovog virusa u Republici Srbiji je 110.

Prema najnovijim podacima, korona virus je potvrđen kod još 372 osobe u Srbiji, dok je u poslednja 24 časa preminulo 7 ljudi, rekao je dr Predrag Kon na dnevnoj konferenciji za štampu, a zatim dodao:

“Zdravo, Srbijo, zovem se Maksim i ja sam iz vaše zemlje. Znate li ko je moj tata, SAMO OVO ZNAM O NJEMU” (FOTO)

– Mi imamo i vanredno stanje i proglašenje epidemije od posebnog značaja. Odjava epidemije će se desiti kada ne bude obolelih uopšte. Tokom leta ćemo da istestiramo imunitet populacije, to moramo da uradimo kako bismo znali koje ćemo korake da preduzimamo kasnije – rekao je na današnjoj konferenciji za medije dr Predrag Kon

Kako kaže, do tada će bići poznato mnogo više o virusu.

– Paralelno s našim podacima i podacima iz sveta, smatramo da je prerano testiranje otpočeti odmah, treba sačekati kraj epidemije da bismo imali realnu sliku imuniteta.

Na pitanje o tome da li će mere trajati i posle ukidanja vanrednog stanja, rekao je da će mere trajati, ne kakve su sada, ali će se znati šta će se obavezno primenjivati, a šta će biti preporučeno.

POPUŠTANJE MERA OD PONEDELJKA: Doktorka Darija najavila prvu promenu koja sledi posle Vaskrsa

– Imali smo jak otpor stanovništva kad su škole bile u pitanju, pa smo doneli odluku da đaci ostanu van škola do kraja gašenja potencijala virusa. Ministarstvo prosvete se priprema za završetak školske godine. Realno je da ćemo sredinom maja početi o tome da raspravljamo, kad budemo smirili situaciju u zemlji – rekao je dr Predrag Kon.

 

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Telegraf.rs)