IKEA OBJAVILA UPOZORENJE ZA GRAĐANE: Ako ste kupili ove šolje, odmah ih vratite, biće vam vraćen novac! (INFO)

trgovina

Foto montaza: Dnevne.rs /pixabay

Šolje sadrže opasne supstance!

Ponovo skandal u “Ikei”, 1.180 Srba koristi opasne šolje! Posle portikli koje su rizične po život beba, švedska kompanija sada poziva kupce koji imaju troligtvis putne šolje s oznakom “proizvedeno u Indiji” (Made in India) da prestanu da ih koriste i odmah vrate.

PRIČA O 2 VUKA: Čita se za 10 sekundi, a pouka OSTAJE VEČNO

Ovo alarmantno upozorenje objavili su na društvenim mrežama uz obrazloženje da pomenute šolje sadrže opasne supstance.

– Najnovija istraživanja su pokazala da proizvod može sadržati nivo hemikalija koji prelazi propisane granice, stoga molimo sve kupce da je vrate u robnu kuću kako bi im bio nadoknađen pun iznos. Nije neophodan nikakav dokaz o kupovini poput računa – piše u saopštenju Ikee koje je objavljeno na društvenim mrežama.

U ovoj kompaniji su potvrdili da je u Srbiji prodato oko 1.180 spornih šolja i da nijedna još nije vraćena.

“Ikea” u potpunosti zabranjuje korišćenje dibutil-ftalata (DBP) u proizvodnji artikala koji dolaze u kontakt s hranom. Inače, EU i Kina ograničavaju prisustvo DBP na nivo od 0,3 mg/kg.

Redovnim kontrolama ustanovljeno je da se vrednosti utvrđene verifikacionim testovima vršenim na proizvodima poreklom iz Indije kreću od 0,00 do 1,8 mg/kg – objasnili su u švedskoj kompaniji. Na društvenim mrežama oglasile su se i ogorčeni kupci.

Predsednik Saveza potrošača Srbije Goran Papović za Srpski telegraf kaže da je ovakav potez Šveđana potpuno u skladu sa evropskim propisima i standardima.

– Prema zakonu, proizvođač ili trgovac je obavezan da nakon uočavanja nedostataka o tome informiše kupce i proizvod skloni sa tržišta. Iako se čini da u poslednje vreme stalno povlače neke svoje proizvode, ovakvim postupkom oni ne štete svom ugledu, već zapravo stiču veće poverenje kupaca. Bolje i to nego da takvu informaciju sakriju od mušterija ili krivicu svale na nekog drugog – kaže Papović.

 

(Dnevne.rs /Izvor: Alo.rs/Srpski telegraf/I.L.)