IGUMANIJA PONIŽENA I UVREĐENA NAPUSTILA MANASTIR PROHOR PČINJSKI: Rekla sam im sve u lice, da lažu, kradu, a radi se o čak 300.000 evra!

Prohorpčinjski

Foto: Fonet

Igumanija Stefanida (Glavčić), nastojateljnica (starešina) manastira Sveti Prohor Pčinjski, razočarana, uvređena i ponižena, krajem marta je napustila ovu svetinju i Eparhiju vranjsku.

– Vest da je igumanija Stefanida, inače duhovno dete upokojenog oca Pajsija, napustila Prohor, brzinom svetlosti je doprla do vernika i poštovaoca ovog manastira i cele Pčinje – kaže izvor, navodi portal Info Vranjske.

– Tačna je informacija da je igumanija Stefanida, po osnovu njene lične molbe, kanonskim otpustom iz Eparhije vranjske i kanonskim prijemom episkopa raško prizrenskog Teodosija, 28. marta 2018. godine prešla u tu eparhiju – potvrdili su za Info Vranjske u eparhiji Vranjskoj.

Upućeni kažu da je Stefanida bila „pčela matica“ i pravoslavni stub ovog podneblja, koja je okupljala sve vernike od običnih građana do vojske i policije.

– Po istom scenariju, kako je pre dve godine, iz manastira Sveti Pantelejmon, svojom bahatošću najurio 15 monaha, tako je episkop vranjski Pahomije, iz Svetog Prohora, sada proterao igumaniju Stefanidu i celo sestrinstvo – kaže anonimni izvor Info Vranjskih.

https://www.dnevne.rs/drustvo/reci-koje-ne-smeju-biti-zaboravljene-pet-saveta-mrika-alvirovica-zenama-vozacima

Stefanida se već dvadesetak dana nije javljala na mnogobrojne telefonske pozive, niti je odgovarala na telefonske poruke. Ipak:

– Dragi moji, ko bi ostavio Pčinju posle 25 godina? Meni je srce tamo. I taj narod mi je rod najrođeniji. Ali, više se nije moglo – napisala je Stefanida u poruci krajem marta, čime su u stvari samo potvrđene vesti da je ona „proterana“.

RAZLOG ĆE VAS RASPLAKATI: Vojni penzioner otkrio na šta će da potroši 400.000 dinara koji je osvojio u Poteri

U Eparhiji demantuju nekakav nasilan razlaz tvrdnjom da igumanija „ništa nije zgrešila nego je časno i odgovorno obavljala svoju dužnost nastojateljice manastira Sveti Prohor Pčinjski“, kao i da je razlaz bio po kanonskom poretku.

– Prelazak igumanije u Eparhiju raško-prizrensku bio je u skladu sa kanonskim poretkom, kada sveštenstvo ili monaštvo iz jedne eparhije prelazi u drugu – stoji u pisanom odgovoru iz Kancelarije Eparhijskog upravnog odbora.

Na pitanje šta je onda razlog njenog iznenadnog odlaska, izvor kaže da je sukob sa vladikom tinjao, ali je eskalirao pre dve nedelje, kada je igumanija oštro reagovala na podatke o trošenju manastirskih para, posebno onih namenjenih za obnovu „Kraljevog konaka“.

– Rekla sam im sve u lice, rekla sam da lažu, kradu i to sve sa mojim potpisom – potvrdila je igumanija u istoj poruci, rekavši da se radi o iznosu od „čak 300.000 evra“.

Ove podatke izvor Info Vranjskih objašnjava tvrdnjom da je igumanija

Stefanida „bila naterana“ od strane preosvećenog vladike Pahomija da mu blanko potpiše više čekova (navodno desetak) kojima je on potom „rasipao manastirske pare“.

Iz Kancelarije tako nešto demantuju tvrdnjom da se „novac svih crkvenih jedinica Eparhije vranjske troši u skladu sa planiranim budžetom, koji odobrava Eparhijski Upravni odbor“.

INTERVJU SA MILOMIROM MARIĆEM: Zbog čega ga Vučić zove, šta mu je rekao Gorbačov i na koga je ljubomorna njegova supruga.

– Svakako da to nije tačno. Episkop je po funkciji ovlašćeno i odgovorno lice za celu Eparhiju, pa tako i manastira Sveti Prohor Pčinjski , te s toga nije bilo potrebe da ima blanko nalog potpisan od igumanije Stefanide – piše u odgovoru.

Šta god i kako god bilo, igumanija je najpre ove navode demantovala, a potom otišla uz obećanje da će se vratiti jednog dana.

– Nemam ni snage ni zdravlja da to sve izdržim. Odlazim, a kad on ode, vratiću se – stoji na kraju poruke Igumanija Stefanida (Glavčić), doskorašnje nastojateljnica (starešina) manastira Sveti Prohor Pčinjski.

DREVNE JAPANSKE POSLOVICE: Ne zadržavaj ono što odlazi, ne teraj ono što dolazi (MUDROST ZAUVEK)

Sagovornici bliski SPC ocenjuju da su ovakvim raspletom situacije, najviše izgubili vernici i poklonici manastira Sveti Prohor Pčinjski, koji se, kako tvrde, „polako organizuju u skladu sa razvojem situacije“.

– Sada je na potezu peticija ogromnog broja nezadovoljnih, kojom želimo da raskrinkamo vladiku Pahomija i stvari vratimo tamo gde im je kanonski mesto – kaže na kraju izvor Info Vranjskih koji je želeo da ostane anoniman.

BRUTALNA TUČA U GRADSKOM PREVOZU: Čovek stavio mladiću jaknu preko glave, pa počeo da ga udara (VIDEO)

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: infovranjske.rs, R. Irić)