HRVATI U NEVERICI: UEFA kažnjava Hajduk zbog transparenta o Oluji i to na dan kada slave! (INFO)

navijaci

Printskrin: youtube/Bruckiontour

Delegat meča na utakmici između splitskog kluba i Stromgodseta je okarakterisao poruku koja se pojavila na istočnoj tribini “Poljuda” i u kojoj se pominje vojna akcija Oluja kao rasističku

Hrvatska javnost se poprilično razbesnela nakon glasina da bi UEFA mogla da žestoko kazni Hajduk iz Splita zbog transparenta koji su istakli njegovi navijači na utakmici kvalifikacija za Ligu Evropeprotiv Stromgodseta, a u kome se pominje vojna akcija Oluja.

Splićani se suočavaju sa potencijalnom kaznom od igranja jednog meča bez publike i plaćanja 50.000 eura, jer je natpis koji se pojavio na istočnoj tribini “Poljuda”, delegat utakmice okarakterisao kao rasistički, a vrlo dobro se zna kako se u Disciplinskoj komisiji evropske fudbalske unije gleda na sve poruke na tribinama koje izražavaju političke, verske i ideološke stavove.

[adsenseyu5]

– Olujom smo oslobodili domovinu, navijačka oluja oslobodiće hrvatski nogomet. Veterani domovinskog rata i prijatelji – pisalo je u spornom transparentu koji je istakla splitska Torcida, a zbog koga bi upravo u danima kada slave godišnjicu mogli da dobiju kaznu.

Iz Dalmacije su prethodnih dana na sve moguće načine i uz pomoć Hrvatskog fudbalskog saveza pokušavali da obajsne članovima Disciplinske komisije UEFA na šta se odnosi taj transparent i šta je on značio za hrvatski narod, međutim, po svemu sudeći u Nionu su ostali gluvi na takve njihove apele.

Mediji u Hrvatskoj su ovo propratili i uporedili sa činjenicom da je UEFA dozvolila da meč između Partizana i Steaue u sredu počne minutom ćutanja, jer se u Srbiji taj dan obeležava kao godišnjica od pogroma Srba u vojnoj akciji “Oluja” i smatraju da je takva odluka ironična.

U Splitu se najviše boje što su blizu plasmana u baraž za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope i što bi ukoliko glasine o kazni zabrane dolaska navijača na stadion budu istinite, onda bili lišeni pomoći publike u duelu na svom terenu za sam tako velikih uspeh na koji dugo čekaju.

Podsetimo da je Hajduk bio već jednom kažnjen tokom kvalifikacija zbog rasističkih i nacističkih poruka njegovih navijača koji su na meču protiv Kopra istakli zastavu fašističke NDH sa slovom U u sredini.

Disciplinska UEFA će odluku o tome doneti u četvrtak.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs)