HRVATI U NEVERICI: Papa Franja poslao poruku čelnicima SPC u vezi Stepinca, odgovor iznenadio Zagreb

Hrvatska

Foto: printscreen/instagram

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poslao je čelnicima Srpske pravoslavne crkve poruku da ustaški kardinal Alojzije Stepinac, koji je nasilno pokrštavao Srbe i aktivno podržavao genocid u NDH, ne može biti proglašen za sveca!

Papa Franja je svoj stav srpskom patrijarhu i vladikama preneo diplomatski kanalima, uz više nego jasnu poruku da Stepinac neće biti beatifikovan sve dok je on na čelu Katoličke crkve. Iako mešovita komisija SPC i Rimokatoličke crkve još nije zauzela stav o ovom pitanju, upućeni tvrde da je papa već sad odlučno prelomio da Stepinac nipošto ne može biti svetac!

[adsenseyu4]

Džabe propaganda

Prema rečima naših izvora, papina odluka još nije zvaničan stav Katoličke crkve, ali će to svakako postati čim se o tom pitanju u Vatikanu bude odlučivalo.

– Papino mišljenje zasad ima formu „nezvaničnog stava“, koji je vrhu SPC prenet posebnim diplomatskim kanalima. Tek kada mešovita komisija završi razmatranje tog pitanja, očekujem da papa Franja obelodani odluku. Ovo je, međutim, više nego pouzdan znak da je Zagreb uzalud organizovao silnu propagandu da Stepincu „operu“ biografiju i proglase ga svecem – prenosi diplomata blizak Vatikanu, koji je insistirao na anonimnosti.

Niko u SPC juče nije želeo zvanično da komentariše naša saznanja. Na drugoj strani, bivši dekan Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić ocenjuje da papa Franja drugačije posmatra ovaj problem u odnosu na njegove prethodnike u Vatikanu.

– Niko pre pape Franje nije ni pitao SPC kakav stav ima u vezi s Alojzijem Stepincem… Mislim da i sam papa uviđa da u Stepinčevom ponašanju i delovanju ima osobina i elemenata koji se ne nikako uklapaju u koncepciju sveca. Pošto papa vodi računa o svetosti Katoličke crkve, na njemu je da proceni da li bi Stepinčeva beatifikacija mogla da šteti ugledu Svete stolice – ističe Kalezić.

[adsenseyu1]

Politički interes

Verski analitičar Draško Đenović smatra da će Stepinac ipak biti proglašen za sveca i da je to samo pitanje vremena.

– Pitanje je i koliko je papa Franja zaista protiv toga, a koliko su sve to geopolitičke igre. Vatikanu je jako stalo do dobrih odnosa s Moskovskom patrijaršijom, a formiranje mešovite komisije koja raspravlja o Stepinčevoj ulozi tokom postojanja NDH može se posmatrati kao ustupak Moskvi. Uostalom, kada govorimo o Stepincu, ne zaboravite da je u Hrvatskoj oko njega već napravljen kult mučenika. Proglašenje za sveca zavisi sada samo od političkog interesa Vatikana – zaključuje Đenović.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs /Izvor:Informer)

[adsenseyu2]