HRVATI POPUSTILI POD PRITISCIMA: Otvorili granice za SRPSKE PUTNIKE! (INFO)

politicari

Foto-montaža: Tanjug/AP, Tanjug/Sava Radovanović, FaH/Daniel Kasap

Nakon što je Srbija uvela kontramere, hrvatska granična policija prestala je da propušta putnička vozila sa srpskim tablicama

Putnički saobraćaj sa Hrvatskom je od 13 sati normalizovan na svim graničnim prelazima. Međutim, kamioni sa srpskom robom u Hrvatsku, zbog zabrane sa hrvatske strane, mogu da uđu samo preko preko Bosne i Hercegovine ili Mađarske.

Istovremeno, u Srbiju ne može da uđe nijedan kamion sa hrvatskom registracijom, kao ni kamioni koji prevoze hrvatsku robu.

[adsenseyu5]

U Srbiju ne može da uđe nijedan kamion koji ima hrvaske tablice, ali ni kamioni koji su registrovani u drugim zemljama, a transportuju hrvatsku robu. Taj režim važi za sve granične prelaze, odnosno srpska granica je u ovom trenutku hermetički zatvorena na svim prelazima za hrvatske proizvode, bez obzira iz koje zemlje roba ulazi u Srbiju. Dakle, ako kamion sa hrvatskom robom pokuša da uđe i iz Crne Gore u Srbiju, to mu neće biti dozvoljeno – kažu za “Blic” iz Uprave carine Srbije.

Oni dodaju da ove mere važe i za transport robe brodskim i železničkim saobraćajem.

Foto: Tanjug/AP/ Darko Vojinović

– Razmatra se mogućnost da brodovi i vozovi budu u drugom režimu zbog specifičnosti prevoza, posebno kod železničkog saobraćaja. Tu ćemo razmatrati svaki pojedinačan slučaj, jer postoji mogućnost da nije reč samo o teretnoj kompoziciji, već da ona može biti mešovita, odnosno i putnička. Kod takvih kompozicija preduzimaćemo posebne mere, jer ne želimo da blokiramo prevoz putnika – rečeno je u Carini.

[adsenseyu1]

(Blic)