HRVAT KOJI JE STRELJAO MUSLIMANE ZAROBLJENE U SREBRENICI: Kako je Dražen Erdemović postao jedan od ključnih svedoka protiv RATKA MLADIĆA

Hag

Foto: ICTY / Promo

Ujutro 16. jula 1995. godine prvi autobusi počeli su da dolaze na imanje “Branjevo” kod sela Pilica, u opštini Zvornik (BiH). U autobusima su bili muslimanski muškarci i dečaci zarobljeni u Srebrenici, i izdvojeni od strane pripadnika Vojske Republike Srpske kao “vojno sposobni” – svedočio je u Hagu Dražen Erdemović, kome je vrhovni komandant bio Ratko Mladić.

Kako prenosi Jutarnji.hr, stari između 15 i 60 godina, vezanih ruku, u civilnoj odeći i sa povezima preko očiju, počeli su izlaziti iz autobusa. Izvodili su ih u grupama po deset, postrojili na poljani iza farme, a pripadnici Desetog diverzantskog odreda su ih potom streljali s leđa.

Kako je svedočio Erdemović, između 10 sati ujutro i oko 15.30 popodne stiglo je između 15 i 20 autobusa, a pripadnici odreda upucali su sve muškarce i dečake koji su iz njih izašli. Nakon toga, ubijanje je preuzela druga jedinica.

[adsenseyu5]

Osuđen ceo streljački vod

– Tog dana ustrelili smo između 1.000 i 1.200 civila – rekao je 2013. godine na suđenju Mladiću Dražen Erdemović.

Streljački vod brojao je osam vojnika. Njih šest kasnije je osuđeno na ukupno 157 godina zatvora, računajući i Erdemovića. Vrhovni komandant bio im je Ratko Mladić.

Priča Dražena Erdemovića je tragična, jezivi odraz ratnog haosa koji je tih godina vladao među dojučerašnjim susedima. Rođen u mešovitom braku, izjašnjava se kao bosanski Hrvat, rat je započeo u sastavu Armije BiH, nakon čega se našao u sastavu HVO-a, iz kojeg je izbačen jer je, kako kaže, pomogao srpskim civilima. Prema sopstvenim tvrdnjama, svo vreme je nastojao da pobegne u Švajcarsku sa ženom i u ratu rođenim detetom.

NASER ORIĆ NAKON PRESUDE RATKU MLADIĆU: “On srpskim majkama nikada nije imao petlju da kaže da ih je lično odvodio u smrt”

No, kako to nije bilo moguće, prijavio se u diverzantski odred VRS jer mu je hitno trebao novac. Računao je da će celo vreme biti u pozadini, na sigurnoj udaljenosti od prvih linija fronta. Dogodilo se upravo suprotno.

Ili pucaj, ili ćeš biti upucan

Erdemović i njegov odred bili su zaduženi za likvidaciju muslimanskih muškaraca i dečaka iz Srebrenice, dovedenih kod sela Pilice. Kada je shvatio šta im je zadatak Erdemović se, prema sopstvenim rečima, pobunio. Pokazujući na zarobljenike, njegov nadređeni Mišo Pelemiš, kratko mu je rekao:

– Ako nećeš pucati, stani kraj njih.

[adsenseyu1]

Erdemović je odabrao da puca. Prema sopstvenom priznanju, sam je ubio između 70 i 100 osoba.

Saborci pokušali da ga ubiju

Nakon što su dojučerašnji saborci pokušali da ga ubiju (preživeo je metak u grudi), Erdemović je 1996. našao novinarku američkog ABC-a i ispričao joj sve što je radio i video. Uskoro je optužen pred Haaškim tribunalom, priznao je krivicu i prvostepenom presudom osuđen na deset godina zatvora. Nakon žalbe, ona je smanjena na pet godina.

MILOMIR MARIĆ ostao ZATEČEN: Evo šta mu je voditelj REKAO U SRED EMISIJE (VIDEO)

Erdemović je bio prva osoba koja je priznala zločin pred Tribunalom i prva koja je osuđena pred bilo kojim međunarodnim kaznenim sudom u proteklih pola veka. Tokom poslednjih 20 godina mnogo puta je i svedočio pred Tribunalom, koji je utvrdio postojanje genocida u Srebrenici.

Otkrio masovne grobnice

Otkrio je i mesta gde su zarobljenici ubijani i zakopavani u masovne grobnice. Danas živi na nepoznatoj lokaciji, pod skrivenim identitetom.

MISTERIJA PORODICE RATKA MLADIĆA: Smrt njegove ćerke zauvek mu je promenila život!

– Želim reći da mi je žao svih žrtava, ne samo onih koji su tog dana ubijeni na farmi, nego svih žrtava u Bosni i Hercegovini, bez obzira na njihovu nacionalnost – rekao je Dražen Erdemović kad je priznao krivicu pred Tribunalom.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Blic.rs/izvor:Jutarnji.hr)

[adsenseyu2]