HOJT OPET DELI LEKCIJE: Srbija na putu ka Zapadu i Evropi mora da ispuni svoje obaveze (INFO)

Vučić

Foto: Printscreen/youtube

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji izjavio je da je interes Amerike u regionu da se zemljama pomogne da se približe svom cilju – prosperitetu, demokratskoj, stabilnoj budućnosti i integrisanju sa ostatkom Evrope.

Interes je da zemlje regiona imaju što bolju tržišnu ekonomiju, sa šansama za sve građane regiona, posebno za mlade, rekao je Hojt Brajan Ji u intervjuu za N1 Sarajevo.

Govoreći o poruci koju je nedavno izrekao u Beogradu, o sedenju Srbije “na dve stolice”, Hojt Brajan Ji je rekao da zemlje koje žele da postanu članice Evropske unije, NATO ili bilo koje druge međunarodne organizacije, moraju ubediti lidere i članove tih organizacija da su zaista posvećene tome da im se pridruže.

[adsenseyu5]

– Moj savet bilo kojoj zemlji bi bio da donesu stratešku odluku da li će se pridružiti, to je suvereno pravo svake zemlje. A kad se odluka o pridruženju donese, da učine sve što je moguće da ubede one koji treba da odluče o tome da su spremni da zadovolje sve neophodne uslove – rekao je on.

Hojt Brajan Ji objašnjava da sve što je govorio na konferenciji u Beogradu jeste refleksija američke politike.

– O njoj ne odlučuju pojedinačne diplomate, o njoj se odlučuje u Vašngtonu. U ovom slučaju američka vlada čvrsto podržava aspiracije Srbije ka Evropskoj uniji – objašnjava on.

NAJPOPULARNIJA VEST U RUSIJI: NATO konvoj se zaglavio u poljskom blatu, HAOS nastao kad je pristigla pomoć (VIDEO)

Prema njegovim rečima, SAD imaju interes da Srbija nastavi da ide ka Zapadu i Evropi i dodaje da žele da pomognu Srbiji na tom putu.

– To nisu samo reči, to su naši programi pomoći, to su partnerstva sa Srbijom. Dakle, ne samo moralna podrška, već i konkretna pomoć. Naše su veze čvrste sa Srbijom – rekao je Hojt Brajan Ji.

[adsenseyu1]

Podsetimo, pre nekoliko dana na konferenciji “Nadolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti” poručio je i da politika strateškog strpljenja na Balkanu ne funkcioniše i da treba redefinisati partnerstva u tom regionu.

MUNJEVITI KONTRAUDAR ZVANIČNE MOSKVE: Putin pravi VOJNU BAZU u Republici Srpskoj, Amerikanci u panici!

– Partnerstva bi trebalo da budu dvosmerna – uz očekivanje da međunarodna zajednica pruži finansijsku, tehničku, moralnu i drugu vrstu pomoći, a da lideri u regionu ispune svoje obaveze – rekao je Ji.

– Verujemo da postoji uloga za SAD, da možemo da damo pozitivan doprinos i to ćemo raditi – istako je Ji.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Pravda.rs/Izvor:Informer)

[adsenseyu2]