Hitna poseta iz Stejt Departmenta: Amerikanac dolazi u petak u Beograd, sa sobom nosi ‘ĐAVOLJI DOKUMENT!’ (FOTO)

grb

Foto: Beta/AP

Poseta Zarzeckog zakazana je odmah nakon što je u Srbiji objavljeno da smo kupili ruski PVO sistem “pancir”.

Propis za čije sprovođenje je on zadužen, a koji se zvanično zove Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija, predviđa mogućnost kažnjavanja bilo kog pojedinca, firme ili države za koje se utvrdi da su se svesno upustili u “značajnu razmenu” sa vojnim i obaveštajnim sektorom Ruske Federacije.

oruzje

PANCIR s-1, S-400, Foto: Foto Ministarstvo odbrane

Ovaj dokument sadrži i listu firmi iz oblasti ruske namenske industrije sa kojima je, prema američkim propisima, zabranjeno sarađivati.

Ova lista mogla bi da posluži kao osnova da Amerika, ako proceni da je srpska razmena sa Rusijom u odbrambenoj industriji “značajna”, i našoj zemlji uvede sankcije.

Naime, među “zabranjenim” firmama je i nekoliko preduzeća sa kojima je Srbija sarađivala ili od njih nabavljala vojnu opremu.

Tu je, između ostalih, biro KBP koji je dizajnirao “pancir”, ali i proizvođač aviona “MiG” koje je Srbija takođe kupila, kao i javno preduzeće ROE, preko koga se obavlja sva prodaja ruskog naoružanja i vojne opreme.

Helikopter

Foto: EPA

Na “crnoj listi” je i kompanija “Ruski helikopteri” koja integriše razvoj i proizvodnju većine tipova ovih letelica, a pod tom firmom radi i čuveni zavod u Kazanju koji proizvodi helikoptere Mi-17, koje smo kupili od Rusije, ali i Mi-35 (“ubice tenkova”), koje je naša zemlja naručila i čija se isporuka očekuje u sledeće dve godine.

   

(Dnevne.rs /Alo.rs /Izvor:  Novosti/ M. I)