HAŠIM TAČI: “Simbol orla ne ubija ljude”

Kosovo

Foto: Tanjug/AP

Kosovski predsednik Hašim Tači brani kao emotivan, a ne politički stav, gest kojim su dva švajcarska fudbalera slavila golove u utakmici protiv Srbije.

“Taj simbol nije simbol koji je ubio ljude. To nije simbol napada ni na koga. To je simbol ptice. Zato, neka Švajcarska leti ka uspehu”, rekao je Tači novinarima u Briselu u ponedeljak, dan nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi portal “Politiko”.

Kosovski predsednik je rekao i da FIFA ne bi trebalo da donosi odluke na osnovu političkog pritiska.

NARUŠIO JAVNI RED I MIR: Evo kako prođeš u centru Beograda ako oštetiš znak OVK (VIDEO)

Portal, u evropskom izdanju, navodi da su se tenzije koje postoje na relaciji Beograd-Priština proširile u petak na Svetsko prvenstvo u fudbalu, kada su fudbaleri švajcarske reprezentacije Granit Džaka i Džerdan Šaćiri sklopili ruke u obliku dvoglavog orla nakon pobede nad reprezentacijom Srbije.

“Politiko” napominje da je dvoglavi orao tradicionalni simbol albanskog identiteta i da su srpski zvaničnici taj gest okarakterisali kao političku provokaciju.

BRUKA SVETSKIH RAZMERA: Hrvatski i albanski huligani ZUBIMA CEPALI I PALILI SRPSKU ZASTAVU! (VIDEO)

FIFA je juče, zbog pokazivanja rukama albanskog nacionalnog simbola dvoglavog orla, izrekla upozorenje i novčanu kaznu od 10.000 švajcarskih franaka igračima švajcarske fudbalske reprezentacije Granitu Džaki i Džerdanu Ssaćiriju, uz obrazloženje da su kažnjeni zbog nesportskog ponašanja.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)