HAŠIM TAČI: Ruski avioni u Srbiji su pretnja za Balkan, a ne vojska Kosova (INFO)

Tači

Foto: Printscreen/instagram/hashimthaciofficial

Kosovo je suverena država i kao i svaka nezavisna zemlja ima pravo na svoju vojsku, i to će se desiti tokom ove godine, rekao je Tači i dodao da će te mutietničke snage biti obučene u skladu sa NATO standardima, prenosi list Ljajmi.

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da pretnju zemljama u regionu predstavljaju, kako tvrdi, ruske vojne snage i ruski avioni u Srbiji, a ne transformacija Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova koju niko ne može da spreči, prenosi kosovska štampa.

– Jedina pretnja su ruske vojne snage i ruski avioni u Srbiji”, rekao je Tači. ;

On je dodao da je Kosovo član različitih globalnih međunarodnih, političkih, ekonomskih i sportskih organizacija “i svaki dan ima sve veći uticaj i poštovanje u međunarodnoj zajednici”.

Tači je rekao da očekuje da će Rusija promeniti stav i učiniti korake ka priznavanju Kosova i otvoriti put da Kosovo postane punopravna članica UN-a.

[adsenseyu4]

– To bi bilo i u interesu Srbije jer bi Srbiju oslobodilo od jednog teškog bremena, a to je mit o Kosovu. Mi smo taoci veta Rusije i dok Moskva ne promeni tu svoju poziciju, ostaje kako je sada – rekao je Tači u intervjuu za hrvatski Jutarnji list.

Tači je komentarišući konstataciju novinara da je Kosovo priznalo 114 zemalja, ali da dve velike sile nisu – Rusija i Kina, kao i neke od evropskih zemlja od kojih je pet članica EU, rekao da je važno znati da te zemlje nisu protiv Kosova, nego ga ne priznaju zbog svojih unutrašnjih političkih prilika i okolnosti.

Tih pet zemalja EU su, kako je dodao, istovremeno priznale Ahtisarijev dokument “na kojem je sagradjena nezavisnost Kosova”.

NEVIĐENI BLAM NA RTS-u: Voditeljka nije znala da je UKLJUČENA U PROGRAM, izletelo joj… (VIDEO)

(Dnevne.rs/Blic.rs/izvor:beta)

[adsenseyu2]