Hašim Tači priprema teren za dogovor sa Vučićem

Hašim

Foto: Tanjug

Poruku tzv. kosovskog predsednika Hašima Tačija da „Zapad ne može da ubedi Srbiju da prizna Kosovo“ predstavnici diplomatskih krugova i pojedini opozicioni političari iz Beograda i Prištine tumače kao jasan znak da bi Tači bio više „nego zadovoljan i sporazumom koji ne bi značio eksplicitno priznanje Kosova od strane Beograda, već bi omogućio Prištini da dobije članstvo u UN“, uprkos njegovoj ranijoj retorici da finalni dogovor nije moguć ako se „Srbija i Kosovo uzajamno ne priznaju“.

Prema rečima sagovornika, moguće je da Tači najnovijim tvrdnjama priprema teren za dogovor sa Aleksandrom Vučićem.

Kako nezvanično navode diplomate, i dalje postoje očekivanja da će „zemlje kvinte“ – SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija, „imati odlučujuću ulogu u definisanju konačnog statusa Kosova“, kao i da će Zapad „dati dovoljno vremena Beogradu i Prištini da budući sporazum primenjen u praksi“.

Beljzim Kamberi, član predsedništva Socijaldemokratske stranke Kosova, ocenjuje da je Tačijeva najnovija izjava „data u funkciji legitimisanja njegove ideje za dogovor sa Beogradom u vezi sa korekcijom granice“.

POČINJE LUTRIJA ZA AMERIČKU USELJENIČKU VIZU: Nekoliko stvari morate da znate da ne biste bili prevareni

– Isti onaj (Tači) koji je do juče tvrdio da nije najvažnije za suverenitet Kosova da Srbija ne prizna Kosovo, danas legitimizuje stav Srbije o nepriznavanju Kosova u ime „realpolitike“, samo da bi „gurao“ svoju ideju za dogovor sa Vučićem, smatra Kamberi.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije i bivši šef Beograda za pregovore s Prištinom, kaže da je Tačijeva izjava tačna, „jer niko ne može naterati Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i dobro je da političari u Prištini to počinju da razumeju“.

– Ipak, Zapad i ne mora mnogo da tera bilo koga, kad je naš režim sam spreman na to u određenom obliku, a sve u sklopu najnovije kvazikonstantinovićevske i pomodarske devize: „seci, kradi, laži, gazi, samo da nije palanački“, poručuje Stefanović.

Tzv. kosovski predsednik je u autorskom tekstu koji je prekjuče objavljen na njegovom sajtu ocenio i da je priznanje Kosova od strane Srbije postalo glavna prepreka na evroatlantskom putu Kosova. „Neko može reći da Srbija treba da prizna Kosovo bez uslova i unutar ovih granica. I ja želim isto. Ali, da li mislite da ćemo mi ubediti Srbiju da uradi tako nešto ubrzo? Nažalost, ne. A EU i naši jaki saveznici: SAD, Nemačka, Engleska, Francuska, Italija i mnoge druge zemlje, da li mislite da će one ubediti Srbiju da prizna Kosovo? Ponovo je odgovor ne“. Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine se može postići samo ukoliko obe strane naprave kompromis.

SRBIJA DOBIJA SUPERTENK! Peking nam vraća dug od 1999. godine zbog nevidljivog F-117! (VIDEO)

Hašim Tači je, takođe, ponovio gledište da je rešenje korekcija granica sa Srbijom. „Realnost je tvrdoglavija od naših argumenata. Kosovo, da bi postalo članica EU i NATO, treba da radi na tome da u što kraćem vremenskom periodu okonča razgovore sa Srbijom, potpisujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa… Argumentovao sam da eventualni sporazum o mirnoj korekciji granice sa Srbijom, Kosovu obezbeđuje priznanje od strane Srbije i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe našoj zemlji. Očekivao sam racionalne protivargumente, ali do danas sam samo čuo puno buke i u najgorem slučaju čak i mržnju. Kosovo je veoma mala zemlja da bi proizvodila ovoliko puno mržnje, koja deli naše društvo…

MARAKANA, PANČEV, “UŠATI TROFEJ”: Ovako je UEFA predstavila Crvenu Zvezdu (VIDEO)

Vreme ratova i konflikata između Kosova i Srbije, prema mom ubeđenju je prošlo. Ali, završetak ove epohe se može konstatovati samo kada postignemo konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije“, napisao je Tači, preneo je Radio KiM na svom portalu.

Brnabić: Neozbiljna izjava

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je neozbiljna izjava Tačija da mirovnog sporazuma neće biti bez pripajanja Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu. „Ta izjava je za neke njihove unutrašnjopolitičke svrhe. O tome nije razgovarano. Neverovatno mi je da se oni sada šire i na teritoriju centralne Srbije“, rekla je Brnabić posle obilaska Naučno-tehnološkog parka Beograd sa evropskom komesarkom za digitalno društvo i ekonomiju Marijom Gabrijel, javio je FoNet.

(Dnevne.rs/Izvor: danas)