HAŠIM TAČI PRELOMIO: Ukidaju se TAKSE na KiM, a evo kada misli da to realizuje!

Kosovo

Foto: Tanjug/AP

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači javno je u Njujorku obećao da će nova vlada u Prištini, koja se bude formirala posle izbora, ukinuti takse uvedene na robu iz centralne Srbije.

Tači je ovo izgovorio u nedelju na tradicionalnoj neformalnoj večeri, koju je za lidere sa Zapadnog Balkana, na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, organizovala Federika Mogerini, odlazeća visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost saznaju nezvanično “Novosti“.

Za tim stolom bio je i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je ocenio da se Srbija zalaže za dijalog sa Prištinom i pronalaženje kompromisnog rešenja, a punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja njen ključni spoljnopolitički prioritet.

– Striktno poštovanje zaključenih i dogovorenih okvira regionalne saradnje od strane svih učesnica u regionu, bez izuzetka je preduslov uspešne realizacije i unapređenja regionalne saradnje, naznačio je Dačić tokom neformalne večere.

POD OKRILJEM NOĆI! Haradinaj: Uklonjena tabla „Republika Srbija“ u Zubinom Potoku

On je rekao da očekuje da će naredni visoki predstavnik EU nastaviti odlučnije da doprinosi tom procesu u cilju postizanja rešenja prihvatljivih za sve strane, uz istovremeno insistiranje na ispunjavanju preuzetih obaveza. Dačić je naglasio da je mesto Srbije i čitavog regiona u EU, da se naša država zalaže za mir i stabilnost u regionu i da je regionalna stabilnost jedan od spoljnopolitičkih prioriteta kojima je Beograd posvećen.

ministar

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

U saopštenju Evropske komisije kaže se da su na skupu čiji je domaćin bila Mogerinijeva, svi podržali nastavak dijaloga Srbije i Kosova i “skoro postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa“. U Briselu navode da su šefica EU diplomatije i predstavnici iz regiona razmotrili postignuti „značajan napredak“ i sagledali buduće zadatke u cilju EU perspektive Zapadnog Balkana.

Predsednik Srbije boraviće u Americi do 26. septembra, a tog poslednjeg dana obratiće se na Generalnoj skupštini UN.

         

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: In4s.net)