„HARADINAJEVI“ ALBANCI UPOZORAVAJU TAČIJA: Biće ti zabranjeno da pregovaraš u ime Kosova, ako nastaviš tako!

Haradinaj

Foto: AP

Predsednik Kosova Hašim Tači nema podršku ni dve stranke vladajuće koalicije za promenu odnosno korekciju granica, dok istovremeno opozicija danas predaje zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine njihovog Kosova na kojoj će se zabraniti predsedniku Kosova da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podeli ili o korekciji granica.

Protiv podele ili korekcije granica su se izjasnile i Alijansa za budućnost Kosova, premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska inicijativa zamenika premijera Fatmira Ljimaja, koje su deo vladajuće koalicije.

Premijer Haradinaj je juče izjavio kako se u dijalogu sa Srbijom teži pravno obavezujućem sporazumu o međusobnom priznanju i da granica i teritorija nisu teme o kojima se može razgovarati.

“ Niko na Kosovu nema mandat da o tome diskutuje. Mislim da je to što govori predsednik na nivou retorike odnosno protiv retorike. Nadam se da je tako, ako je drugačije – onda imamo ozbiljan problem“, kazao je juče Haradinaj.

HAŠIM TAČI: Jedino zlo stiže od onih koji ne žele mir sa Srbijom

On je rekao da će Vlada podržati zahtev opozicije da se predsedniku Tačiju zabrani da u dijalogu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ili bilo kim drugim razgovara o granicama Kosova.

„Mi imamo i dobro obeležene granice sa Srbijom. Razgovor o granici predstavlja povratak nazad, to je gubitak za Kosovo.

Imamo 20 godina investicija NATO-a na Kosovu. Ovo liči na razgovore koji su izazvali tragedije u bivšoj Jugoslaviji“, kazao je Haradinaj.

I poslanik Skupštine Kosova i generalni sekretar Socijaldemokratske inicijative Bilal Šerifi se oštro suprotstavio ideji o podeli ili korekciji granica i pri tome istakao da je zadnji trenutak da političke snage i institucije Kosova izađu sa jedinstvenim stavom o pokušajima da se na sto razgovora u Briselu stavi i pitanje teritorijalnog integriteta Kosova.

ĐORĐEVIĆ U PROBLEMIMA: Posle Jokića, selektor dobija nove otkaze iz NBA

„Hašim Tači ne predstavlja nikoga sem samog sebe. Ustavna je obaveza svakog od nas da institucije EU i SAD shvate da nikakav sporazum potpisan u tom pravcu neće imati značaja za nezavisnu državu Kosovo“, napisao je Šerifi na Fejsbuku.

Opozicione stranke Demokratski savez Kosova, Samoopredelenje i Socijaldemokratska partija Kosova su prikupile potpise za zahtev za održavanje vanredne sednice i danas će ih predati radi zakazivanja vanredne sednice, koja bi trebalo da se održi 4. septembra, tri dana pre susreta predsednika Kosova i Srbije u Briselu.

DR. LAZAREV OTKRIVA: Dve grupe ljudi koji se razbolevaju – OPREZNO S VEZANOSTIMA (INFO)

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK), Avdulah Hoti je juče rekao da je usaglašen tekst rezolucije u kojoj se kaže da niko nema mandat da pregovara o teritoriji Kosova.

(Dnevne.rs/Izvor: Beta)