HARADINAJ ‘GUBI KOMPAS’: Pretio da nema ukidanja taksi pre priznanja, a onda pomenuo Vučića i Dačića (INFO)

ramus

FOTO: TANJUG/AP

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, izjavio je danas da pitanje slobodne trgovine sa Srbijom ne može da bude rešeno odvojeno od ostalih pitanja, već da svi problemi treba da se reše istovremeno, uključujući i priznanje Kosova.

Na današnjoj konferenciji za novinare nakon zasedanja kosovske vlade Haradinaj je kazao i da je sam predložio komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu da pripremi rešenje za poglavlje o ekonomiji, ali je naglasio da o tome ne može da se odlučuje odvojeno.

“Dakle, komesar Han može da pripremi ugovor o ekonomiji ili o slobodnoj trgovini, ali odluka o tome će se desiti onda kada su i ostala poglavlja sporazuma spremna.

Imajući u vidu i vremenski aspekt, o nečemu što se pripremi danas ne može da se odluči sutra, već će se odlučiti kada je spremno i priznanje, ali kad budu spremne sve ostale teme”, rekao je Haradinaj, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je da je u Davosu kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predložio rešenje za sporna pitanja u trgovinskim odnosima Beograda i Prištine i da očekuje odgovor od predsednika Srbije i Kosova.

Han je u tom smislu ponudio i svoju pomoć, a Haradinaj poručio da tu ponudu ceni, ali i da je spremnost Prištine da suspenduje odluku o taksama uslovljena sporazumom o priznanju.

“Nismo protiv toga da se da mogućnost postizanju sporazuma, sporazum i želimo, ali želimo jednu konferenciju, a ne neki beskonačni proces”, kazao je Haradinaj.

POLITIČKI HAOS NA KOSOVU: Traže glavu Tačija i Haradinaja, zbog jednog čoveka se otkrio VELIKI NEUSPEH!

Ponovio je da je taksa od 100 odsto Srbijii i BiH u nacionalnom interesu Kosova, koja je imala neverovatan ekonomski uticaj na Kosovu, te poručio:

“Ako Vučić i Dačić i ostali kažu ‘nikada vas nećemo priznati’, šta onda očekuju od nas? Ni mi nikada nećemo ukloniti takse”.

On je podsetio da je Priština imala dodatne mere koje je mogla da uvede Srbiji, ali da nije htela da preduzme te korake zbog pisma koje joj je poslao američki predsednik Donald Tramp.

Dodao je, medjutim, da će Priština proceniti kako da se dalje ponaša u zavisnosti od toga šta će činiti Beograd, navodeći posebno lobiranje protiv nezavisnosti.

RTK navodi da je Haradinaj na konferenciji govorio i o zahladjenju odnosa sa Srpskom listom, čiji su ministri u ostavci, navodeći da su tri srpska ministra redovno odsustna sa sednica vlade u Prištini, što, prokomentarisao je, najviše utiče na interese kosovskih Srba

(Dnevne.rs /Blic /Izvor: Tanjug)