HARADINAJ DOBIO PACKU OD STOLTENBERGA: Ne možete na sever Kosova!

NATO

Foto: AP Photo / Virginia May

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je Ramušu Haradinaju da NATO očekuje da se Kosovske bezbednosne snage pridržavaju važećeg dogovora, po kom ne mogu ići na sever pokrajine bez saglasnosti komande Kfora

– Imamo Briselski sporazum iz 2013. godine, koji jasno kaže da KBS ne mogu da idu na sever bez saglasnosti sa komandom Kfora. Smatramo taj dogovor važećim, a to je nešto što su jasno poručile i mnoge članice Alijanse – izjavio je Stoltenberg novinarima.

Odgovarajući na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija koji je generalnom sekretaru NATO-a poručio da ”ne postoji sever i jug, već samo celovito Kosovo”, Stoltenberg kaže da je i direktno Haradinaju preneo očekivanja Alijanse da se primenjuje važeći dogovor kada je u pitanju kretanje KBS na severnom delu gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

On je ponovio je da će NATO tokom dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu, koji počinje danas, preispitati svoje aktivnosti van misije Kfora, koje se odnose na izgradnju kapaciteta i podršku KBS-a.

ISPOVEST BIVŠEG VOJNIKA NEMAČKOG BUNDESVERA: Nisam se borio za slobodno Kosovo i BiH, išao sam da UBIJAM SRBE – zar oni nisu bili loši momci?

– Procenićemo nivo tog angažaman na osnovu činjenice da mnoge članice NATO-a smatraju da je odluka o transformaciji KBS u vojsku Kosova došla u pogrešno vreme – kaže Stoltenberg.

On je ponovio da će NATO bez obzira na odnose sa KBS-om ostati prisutan na Kosovu sa misijom Kfora, koja je bazirana na UN mandatu.

– Prisustvo Kfora bilo je i jeste važno za stabilnosti Kosova i šireg regiona – zaključio je Jens Stoltenberg.

(Dnevne.rs/Izvor: sputnjik)