GRAĐANI BEOGRADA U NOVOM PROBLEMU: Najezda STRŠLJENOVA, evo šta savetuju iz Zavoda za biocide (INFO)

insekt

Foto: pixabay /dnevne.rs

Visoke temperature u srpskoj prestonici stvorile su preduslove za razmnožavanje osa i stršljenova. Primetan je njihov povećan broj na obodima Beograda, a građanima se savetuje da ih ne uklanjaju sami.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju dobija veliki broj poziva građana sa periferije Beograda zbog najezde ovih insekata, tražeći njihovo uklanjanje.

[adsenseyu5]

U Zavodu objašnjavaju da su ove godine imali više poziva u odnosu na prošlu, jer su suša i visoke temperature prouzrokovale nastanjivanje osa i stršljenova u potrazi za hranom i vodom.

Svake godine prijavljuju se novi slučajevi smrti prouzrokovani njihovim ubodom, pa se građanima savetuje da pozovu nadležne službe, umesto da ih sami uklanjaju.

DEVOJKA (25) OTIŠLA DA TRČI: Pored groblja je ugledala PRIZOR od kojeg se ledi krv u venama!

Građani ne bi smeli nikako da ubijaju stršljenjove i zato što su zaštićena vrsta, a kazne za kršenje tog propisa su od 500.000 dinara do dva miliona.

GIMNAZIJALKI IZ LJUBOVIJE NIKO NIJE VEROVAO: Otkrila UŽASNU ISTINU O ŽENAMA U Srbiji

Beogradsko udruženje pčelara besplatno uklanja gnezda osa i stršljenova, a oni koji ne mogu da čekaju red kod pčelara dobrovoljaca mogu da angažuju i privatnike. Cena uklanjanja rojeva kreće se od 1.800 do 9.000 dinara.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Kurir.rs/izvor:Novosti)

[adsenseyu2]