GRAĐANI SRBIJE, OPREZ: Izdato upozorenje zbog mogućih poplava! (INFO)

voda

pixabay

Na obe beogradske reke poslednjih dana se beleži porast vodostaja i to se neće promeniti – stanje nije alarmantno, ali je na metar od vanredne odbrane.Najkritičnije je u Obrenovcu gde su reke u svojim koritima, ali su nasipi razrušeni.

Za tri dana vodostaj reka u Srbiji je u proseku skočio za 15 centimetara.

“Ipak se radi o uticaju ciklona koji stiže iz Đenove, a koji je poznat po intenzivnoj kiši. Možemo očekivati za naredna 24 časa od 30 do 40 milimetara padavina“, navodi hidrolog Dejan Vladiković.

Kako kaže, padavine će dosta uticati na nagle poraste vodostaja.

“Izdato je upozorenje za Zapadnu Moravu i sve njene pritoke, kao i Istočnu Moravu, a ako intenzivnih padavina bude i u Crnoj Gori i Bosni, možemo očekivati porast Save kod Šapca i vanrednu odbranu od poplava tamo“, ističe Vladiković.

Podsetimo, Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, pozvala je danas pod oznakom “hitno” sva preduzeća i agencije iz resora Ministarstva da obrate posebnu pažnju i preduzmu sve preventivne mere zbog najave velikih količina padavina i upozorenja na mogućnost poplava.

[adsenseyu1]

“Posebno napominjem da je veoma važno da preduzmete sve plansko-preventivne mere s obzirom da usled velikih količina padavina mogu nastupiti oštećenja saobraćajne infrastrukture, kao i objekata u izgradnji”, navedeno je u pismu koje je uputila Mihajlović , a prenosi ga Ministarstvo na čijem je čelu.

Od javnih preduzeća i agencija se takođe zahteva da u toku sutrašnjeg dana izveste Ministarstvo o uočenim potencijalnim rizicima i merama koje su preduzeli kako bi otklonili moguće negativne posledice.

Pismo upozorenja upućeno je JP “Putevi Srbije”, “Koridorima Srbije”, železničkim preduzećima “Infrastruktura železnica Srbije”, “Srbija kargo”, “Srbija voz”, Direkciji za železnice, Saobraćajnom institutu CIP, Institutu za puteve, Agenciji za bezbedost saobraćaja, kao i Aerodromu “Nikola Tesla”, kompanijama “Er Srbija” i “JAT Tehnika”, Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i Kontroli letenja Srbije i Crne Gore – SMATSA.

Dopis je upućen i lučkim kapetanijama, Agenciji za upravljanje lukama, Direkciji za vodne puteve, Upravi za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, Upravi za transport opasnog tereta, kao i Građevinskoj direkciji Srbije, navedeno je u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Glavaš: Bez panike!

Direktor Beokom servisa Darko Glavaš izjavio je danas da je stanje redovno i da nema mesta panici jer su trenutne padavine malo pojačanog inteziteta normalne za grad u ovo doba godine.

[adsenseyu1]

”Imamo redovnu odbranu od poplava. To nije ništa alarmantno. Nema mesta panici jer smo u prošlosti imali daleko veću i Savu i Dunav na teritoriji Beograda nego što je sada”, rekao je Glavaš.

On je obijasnio da redovna odbrana od poplava znači samo da je blagi rast vodostaja. Kako je istakao, niti su padavine povećanog inteziteta niti ima većih bara na teritoriji grada Beograda.

”Ovo su samo padavine malo pojačanog inteziteta koje su normalne za teritoriju grada Beograda i za ovo doba godine, a vodostaji uvek rastu u ovo vreme jer tada dolazi i do topljenja snega na većim planina”, rekao je Glavaš.

On je, ipak, istakao da mora da postoji apel da se dodatno osiguraju svi plovni objekti, što je na neki način i zakonska obaveza vlasnika objekata, što sitnih uz obaloutvrdu Save i Dunava, što samih plovnih objekata.

”Naravno i svi učesnici u motornom saobrahaju moraju da budu oprezni i prilagode brzinu uslovilama puta s obzirom da će padati i temperatura tokom večeri, a kolovozi su mokri i klizavi”, rekao je Glavaš.

(Agencije)