GRAĐANI OSAM OPŠTINA DANAS IZLAZE NA BIRALIŠTA: SNS izaći će SAMOSTALNO na izbore (INFO)

izbori

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

U Zaječaru, Vrbasu, Odžacima, Kovinu i Kosjeriću danas će biti održani redovni lokalni izbori, a u svim mestima, osim u Kosjeriću, Srpska napredna stranka izaći će samostalno – bez koalicije.

Koalicioni partneri, koji su na prethodnim predsedničkim, ali i parlamentarnim izborima izašli na izbore zajedno sa SNS-om, u nedelju će odmeriti snage posebno i za svakog će se posebno glasati. Kako za “Blic” priča Bojan Klačar iz Cesida, odluka SNS-a da samostalno izađe na lokalne izbore nije iznenađujuća.

– SNS je odlučio da na drugačiji način posmatra lokalne izbore od predsedničkih. Ipak su lokalni izbori nešto gde treba da se kandiduje neka konkretna stranačka politika i gde je želja SNS-a da pokaže svoju snagu i da su ubedljivo najpopularnija stranka u Srbiji – kaže Klačar.

 

[adsenseyu4]

On dodaje da ne veruje da opozicija može napraviti bolji izborni rezultat nego na prethodnim izborima kada je SNS izašao u koaliciji sa više stranaka.

– To mislim iz jednog prostog razloga, a to je što je većinu osvojenih glasova iza Aleksandra Vučića generisala Srpska napredna stranka. Oni su bili u koaliciji sa ciljem da pre svega “obezbede sigurnu pobedu u prvom krugu”, ali najveći broj od osvojenih glasova zapravo je od Srpske napredne stranke. Njihova je procena da njima za pobedu na lokalnim izborima neće biti potrebni koalicioni partneri. Ako im i negde budu bili potrebni za formiranje vlasti, oni će se sa njima sigurno dogovoriti – objašnjava on, dodajući da lokalni izbori imaju svoje određene specifičnosti.

Politički analitičar Vladimir Goati kazao je za “Blic” da će lokalni izbori u nekoliko opština biti replika prethodnih predsedničkih.

– Narod nema vremena da u kratkom roku promeni mišljenje, jer za to treba da se dogodi neka dramatična stvar. Nikakvu promenu ne predviđam, to će biti replika predsedničkih izbora – zaključuje on.

Posebnost Beograda

Kako objašnjava Klačar, njegovo mišljenje je da će beogradski izbori sledeće godine imati drugačiju logiku nego izbori koji će se održati danas.

 

[adsenseyu1]

– Ne bih tu isključio da se ide i u nekoj široj koaliciji. Ne bih to isključio i od strane opozicije. Pre svega zato što beogradski izbori ne mogu da budu u istom rangu kao u nekoj drugoj opštini ili gradu, jer objektivno govoreći – onaj ko je na vlasti u Beogradu i ko je gradonačelnik, on se suštinski nalazi na nekoj trećoj, četvrtoj poziciji u hijerarhiji domaćeg političkog sistema – naglašava Klačar.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:B.Bogosav, dopisnici)

 

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]