GORIVO U SRBIJI SVE SKUPLJE: Novi udar na džep vozača (INFO)

Foto: dnevne.rs/pixabay

Foto: dnevne.rs/pixabay

– Analize za pvih deset meseci pokazuju da su prosečne maloprodajne cene benzina bile niže za oko osam, dizela za oko deset i TNG – auto-gasa za oko sedam dinara po litru u odnosu na prošlogodišnji desetomesečni prosek

Cene naftnih derivata nastavile su da rastu, tako da su na većini benzinskih pumpi skočile cene – benzina za dva do tri dinara po litru, dizela od od jednog do dva i po dinara po litru, TBG – auto plin koji je na pojedinim benzinskim stanicama prešao 75 dinara, a na prometnijim punionicama, cena ovog goriva je 76,40 dinara za litar

[adsenseyu4]

Benzin od 95 oktana se prodavao po ceni od 135,20 do 138,40 dinara za litar, a evrodizel je imao cenu od 139,90 do 143,40 dinara po litru.

– Cene ne miruju zbog više razloga. Ne ide nam naruku puno faktora. Trenutno je najveći udar dolara, koji je osetno porastao prema dinaru i evru. Rast cena sirove nafte na berzama ćemo osetiti, onog trenutka kada se potroše zalihe naših prodavaca goriva – rekao je za “Novosti” Bora Tatić, zamenik pedsednika Udruženja privatnih benzinskih pumpi Srbije.

Ipak, analiza tržišta goriva u proteklom periodu, koju je uradilo Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS), za pvih deset meseci pokazuje da su prosečne maloprodajne cene benzina bile niže za oko osam, dizela za oko deset i TNG – auto-gasa za oko sedam dinara po litru u odnosu na prošlogodišnji desetomesečni prosek.

Cene bi, prema istoj analizi, bile još niže da država Srbija nije prvog dana godine povećala akcize za dizel za četiri dana, za benzin 2,50 dinara po litru i za TNG dinar po kilogramu.Otežavajući faktor je visina fiskalnih i parafiskalnih nameta jer to stvara problem i naftnim kompanijama zbog pada ukupnog prometa i državi, zbog manjih fisklanih prihoda.

– Izmena akcizne politikr neophodna je i da bi određenim merama naša zemlja mogla znatno da smanji kupovinu goriva u susednim zemljama, što je psolednjih godina ustaljena navika stanovnika pograničnihmesta, kao i da stvori pogodnosti koje bi vozače u tranzitu i domaće transportere na međunarodnim linijama privukle da gorivo kupuju na bezinskim stanicama u Srbiji – jedan je od zaključaka Skupštine UNKS.

Inače, Međunarodna aencija za energetiku (IEA) prognozira da će globalno tržište nafte u prvo polovini 2017. godine ući iz suficita u deficit, a zalihe nafte će pasti za oko 600.000 barela dnevno u narednih šest meseci.To znači da će biti nove, više cene.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs /Izvor:večernje novosti)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]