“GORI” Republika Srpska, slavi i Srbija: Počelo SLAVLJE povodom Dana Republike Srpske! (VIDEO)

slavlje

Foto: Printscreen/fejsbuk

Velikom bakljadom i himnom „Bože pravde“, uz ogromni bilbord Svetog Arhiđakona Stefana, navijačka grupa „Delije Foča“ čestitala je Republici Srpskoj 25. rođendan.

Mladi Fočaci, koji su ranije danas raširili veliki plakat sa ikonom Svetog Stefana na jednu od najvećih fočanskih zgrada, razvili su i transparent „Srećna slava, Republiko Srpska!“

VUČIĆ ČESTITAO REPUBLICI SRPSKOJ

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i građanima Dan RS, ističući da će u Srbiji uvek imati iskrenu podršku naroda i vlade.

[adsenseyu4]

– Vama, Vladi i narodu RS želim da čestitam Dan Republike, u nadi da ćete Srpsku ponosno i ljubomorno čuvati i štititi, baš kao i mir i stabilnost u celoj Bosni i Hercegovini-poručio je Vučić u pismu koje je uputio Dodiku.

– U Srbiji ćete uvek i zauvek, imati iskrenu podršku naroda i njene Vlade- ističe se u pismu.

Vučić je u pismu naveo da je pred nama mnogo teškog i odgovornog posla, od izgradnje mostova do modernih puteva i železnica, ali, još važnije, ubrzanog unapređenja naših kulturnih i duhovnih veza.

– Uvaženi gospodine predsedniče, želim Vam uspeh u radu, a Republici Srpskoj postojanost i dugovečnost- navodi se u pismu Vučića, saopštila je kancelarija za saradnju s medijima.

Patrijarh Irinej: RS je istorijska činjenica, koja se mora čuvati i poštovati

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je večeras u Banjaluci da je Republika Srpska (RS) istorijska činjenica, koja se mora poštovati i čuvati.

[adsenseyu1]

On je posle službe u crkvi Svete trojice rekao da je RS „srpsko nacionalno i duhovno biće“, kao i da njen nastanak nije slučajan, „već je božije delo da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima“.

Patrijarh je kazao da se uvek treba sećati onih koji su postradali samo zato što su bili Srbi, pravoslavci, što su se krstili sa tri prsta, jer, kako je istakao, drugog greha nisu imali.

„Bolje je biti i stradalnik, nego onaj koji izaziva stradanje“, rekao je on.

Irinej je rekao da je radostan što može da učestvuje u proslavi povodom 25 godina RS, ali i Božića sa srpskim narodom u RS.

Episkop banjalučki Jefrem je rekao da su politički protivnici srpskog naroda na različite načine „pokušali da nasrću na srpsko duhovno biće, ospore mnogo šta, pa i slavu“.

„Bez slave nema Srbina pravoslavca. Očigledno da su se preračunali, da nisu računali da postoji takav otpor i želja da produžimo, da budemo to što jesmo i ko jesmo i da slavimo svoju slavu. Slavićemo je i dalje“, naveo je on.

Episkop banjalučki je dodao da će slavlja biti, bez obzira, kako je ocenio, na formalnosti, odnosno da li se zvao sekularni ili neki drugi praznik.

[adsenseyu1]

„Za nas je uvijek duhovni praznik Sveti arhiđakon Stefan, prvi Hristov mučenik i sveedok“, rekao je vladika Jefrem.

Molitvi su pisustvovali i najviši zvaničnici RS.

Patrijarh Irinej služiće sutra u 9.00 u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Do ove godine RS je 9. januara slavila i krsnu slavu- Svetog arhiđakona Stefana, ali je Ustavni sud BiH osporio delove Zakona o praznicima RS koji se odnose na 9. januar kao Dan Republike, ocenivši da je neustavan i diskriminišući po građane ovog BH entiteta koji nisu pravoslavci i Srbi.

RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se Dan republike ponovo obeležava 9. januara, ali kao sekularni i neobavezujući praznik.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Intermagazin.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]