GDE ĆEMO I KAKO MOĆI NA LETOVANJE: Grci imaju uslove, Turska traži PCR test

more

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Odluka da ćemo moći na letovanje u Grčku i Tursku, ali i na druge omiljene destinacije sa PCR testom ili bez njega ili uz potvrdu o vakcinaciji i dalje je u magli!

Ne treba da brinete o tome, jer će, kako su nam rekli u Ministarstvu zdravlja, svako ko je primio prvu dozu vakcine dobiće SMS sa pozivom za revakcinaciju. Dakle, po istom principu kao i kada su vas prvi put obavestili da dođete da se vakcinišete.

Od kako je pre 10 dana započela masovnu vakcinaciju Srbija se našla u samom vrhu Evrope po dnevnom broju vakcinisanih na sto stanovnika, u jednom mometnu bili smo čak drugi, odmah iza Velike Britanije.

– Primio sam vakcinu u ponedeljak, ali niko u Domu zdravlja “Palilula” nije mogao da mi kaže kada dođem na revakcinaciju. Termin za drugu dozu ne piše ni na potvrdi o vakcinaciji pa ne znam da li treba sam da dođem na revakcinaciju posle tri-četiri nedelje ili će me neko pozvati – pita se Aleksandar Marković iz Beograda.

– Svi koji su primili prvu dozu vakcinacije dobiće SMS sa pozivom na revakcinaciju – ističu u Ministarstvu zdravlja.

Više od mesec dana potrebno za potpuni efekat vakcine

Inače, da bi se primila kompletna odnosno prva i druga doza vakcine potrebno je u proseku 25 dana što zavisi od toga o kojoj se vakcini radi.

korona

Foto: AP

Tako je za “Fajzerovo” cepivo period između dve doze tri nedelje dok se duga doza kineske vakcine može dati već dve nedelje nakon prve. Najduži vremenski razmak između dve doze zahteva ruskva vakcina “Sputnjik V” – 28 dana.

Vakcina u potpunosti deluje 7 do 10 dana nakon druge doze.

– Ako uzmete u obzir dve doze, kineska vakcina ima najkraći period u davanju doza. Uzmimo prosečno da je 28 dana potrebno za rusku, 21 dan za Fajzer, pa još barem 7 do 10 dana, to znači da je potrebno više od mesec dana za potpuni efekat vakcine – objašnjava epidemiolog Branislav Tiodorović.

PROČITAJTE JOŠ

KOSOVSKO PITANJE: Putin predočio Vučiću za šta se zalaže Rusija

U martu kompletna slika o kolektivnom imunitetu

Kada je reč o kolektivnom imunitetu, Tidorović očekuje se da ćemo već u martu imati preciznu sliku o tome koliko smo zaštićeni.

– Već sredinom februara imaćemo prve podatke i o broju vakcinisanih koji su primili dve doze, i koji su stekli taj nivo zaštite. Na drugoj strani imamo i one koji su preležali kovid. Do kraja februara svakako ćemo imati mnogo jasniju sliku u kom pravcu idemo i koje poteze dalje treba povlačiti.

Kako kaže, mart će nam dati kompletnu sliku.

more

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

– Tada će biti urađena i studija koja će nam dati nekakve smernice. Opuštanja nema u svakom slučaju i to je odgovornost koju već ima svaki pojedinac – kaže profesor Tiodorović.

Epidemiolog veruje da ćemo se slobodnije osećati početkom letnjih meseci.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)