GDE ĆE IM DUŠA: Hrvati nas blokiraju, jer traže SRPSKE IKONE… (INFO)

Hrvatska

Foto: Tanjug.rs

Povratak kulturne baštine, ali i udžbenici i nastava na hrvatskom jeziku dva su glavna razloga zašto Hrvatska juče u Briselu nije dala “zeleno svetlo” za otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi.

U pitanju su knjige, ikone i svešteničke odore SPC koje su iznete iz Hrvatske pre ili tokom akcije “Oluja”.

Međutim, Hrvatska smatra da sve to treba da bude vraćeno, dok je stav Srbije još ranijih godina bio da je reč o blagu SPC sa teritorije Hrvatske, da ono ne može biti vraćeno u razrušene crkve i manastire, već kako oni budu bili obnavljani.

[adsenseyu4]

Problem u vezi sa manjinama je hrvatski zahtev oko školovanja na jezicima manjina, odnosno udžbenici i nastava na hrvatskom jeziku.

Međutim, ono što je problem, jeste što to uopšte nije tema ovog poglavlja, već poglavlja 23 koje je otvoreno pre nekoliko meseci.

Sličnog stava su bile Rumunija i Bugarska, ali su one u prethodnih nekoliko dana odustale od ovog zahteva.

Epilog cele priče je da Srbija danas otvara dva poglavlja, 5 i 25 o nauci i istraživanju. Kada je u pitanju poglavlje 26, sve zemlje, osim Hrvatske, bile su za njegovo otvaranje, ali pošto je to potrebna saglasnost svih 28 zemalja članica, ono danas neće biti otvoreno. Čak je i Slovačka, koja do kraja decembra predsedava EU, posebno insistirala da se ovaj problem reši, ali bezuspešno.

Ovo je bio povod da premijer Srbije Aleksandar Vučić otkaže prisustvo na današnjoj Međuvladinoj konferenciji u Briselu, istakavši da mu je dosta hrvatskog iživljavanja.

Srbija je sve vreme bila strpljiva, i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati – rekao je on.

Nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini, on je kazao da nije krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalja članica, posebno Hrvatske.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Lana Gedošević, Blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]