FRAPANTNI PODACI! Jači zemljotres SRAVNIO bi pola Srbije: Ova jačina Rihterove skale bila bi POGUBNA!

Albanija

Foto: EPA

Upozorenje: Više od milion objekata u našoj zemlji nema seizmološku zaštitu i ne bi izdržalo trusove jače od šest stepeni po Rihterovoj skali, upozoravaju građevinski stručnjaci

Preko milion objekata u Srbiji nema seizmološku zaštitu i ne bi izdržalo zemljotres jači od šest stepeni po Rihterovoj skali, a najugroženiji su centralna i južna Srbija, ali i stari delovi Beograda, upozoravaju građevinski stručnjaci.

Oni kažu da posebnu opasnost predstavljaju ruralni objekti i divlja gradnja, koji se i usled mnogo manjeg zemljotresa od onog koji je u utorak pogodio Albaniju mogu srušiti kao kula od karata i ugroziti bezbednost ljudi.

– Nakon razornog zemljotresa u Skoplju 1963. godine, u našoj zemlji su počeli da se zidaju objekti koji imaju seizmološku zaštitu. Osamdesetih godina su standardi dodatno podignuti, te zgrade koje su zidane nakon toga mogu izdržati zemljotres do sedam stepeni po Rihteru.

UDARILA GA U VITALNU TAČKU: Hrabra žena (31) iz Prnjavora prebila pljačkaša

Međutim, sve zgrade koje su zidane pre, kao i nepropisno nadzidani i divlji objekti predstavljaju potencijalnu opasnost. Veliki problem su i kuće i pomoćni objekti u selima, jer su mnogi sugrađani gledali kako da što jeftinije prođu, zaobilazeći propise. Procenjuje se da u Srbiji ima preko milion takvih nebezbednih objekata – objašnjava za Kurir Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

FOTO: PRINTSCREEN

Rodić kaže da posebna opasnost od obrušavanja preti na Kopaoniku i u Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Valjevu, Preševu, Vranju, ali i delovima Beograda… – Novi Beograd je generalno mnogo bezbedniji od starih delova grada, koje bi mogao da obruši i zemljotres jačine oko 5,2 stepena po Rihteru. Prilikom obrušavanja te građevine bi mogle da ugroze i okolne zgrade. Ne daj bože da prestonicu zadesi neki takav zemljotres – dodaje Rodić, koji podseća da samo Beogradu preti oko 2.000 klizišta, koja bi mogao da aktivira i zemljotres koji nije razorne moći.

Podsetimo, ceo Balkan tresao se u utorak rano ujutru, kad je snažan zemljotres jačine 6,4 stepena pogodio Albaniju, odnevši oko 30 života. Serija zemljotresa, od kojih je najjači bio 5,2 stepena po Rihteru, potresla je i BiH. Ovo podrhtavanje tla osetilo se i u Srbiji.

Doktor Milan Glišić, profesor na Katedri za statiku konstrukcije na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kaže da je razlog što je u Albaniji toliko srušenih objekata taj što ti objekti nisu dobro građeni ili projektovani. – Srbija u poslednjih 10 godina ima dobre propise o planiranju i izgradnji, ali je pitanje da li ima onih koji pokušavaju da ih zaobiđu.

JOŠ JEDAN POTRES: Tači davao uživo izjavu novinarima u razorenom Tumanu, tada je sve počelo da se trese (VIDEO)

U interesu je svih nas da se poštuju propisi i da se vrši kontrola bezbednosti objekta – kaže Glišić.

Svetski stručnjaci upozoravali OD NAS GORA SAMO ALBANIJA

Inače, i svetski stručnjaci upozorili su da je zbog nedovoljne pripremljenosti, kao i loše infrastrukture, Srbija zemlja visokog rizika kad su u pitanju zemljotresi i druge elementarne nepogode. Naime, prema Svetskom izveštaju o riziku koji je 2016. objavilo udruženje Razvoj pomaže, Srbija se našla na 68. mestu od 171. Tom prilikom procenjivao se rizik od elementarnih nepogoda, ali i kvalitet infrastrukture u Srbiji, da li su građevine trošne i padaju li pri lakšem potresu… Od država regiona gore je stajala jedino Albanija (40).

   

(Dnevne.rs/Izvor: Ružica Kantar, Kurir.rs)