Francuski obaveštajac koji je Srbima PREDAO PLANOVE NATO BOMBARDOVANJA dobija srpsku penziju?!

heroj

Pjer Anri Binel, Foto: prentscreen

Pjer-Anri Binel (67), francuski obaveštajac, koji je ljubav prema Srbiji platio i zatvorom na pragu je dobijanja srpskog državljanstva i penzije.

Naime, kako saznaje Espreso takva inicijativa stigla je u Skupštinu Srbije, a njom se predlaže da se francuskom majoru Pjeru Anriju Binelu poznatom po tome što je našoj vojsci predao planove bombardovanja, dodeli srpsko državljanstvo i nacionalna penzija.

– Inicijativa je pokrenuta, sada je sve na državnim organima i pitanju koliko će imati volje i sluha za ovakvu stvar – otkriva naš izvor iz parlamenta.

Prema njegovim rečima sve je još na dugom štapu, ali raduje da je bar stvar pokrenuta.

–  Francuski major je učinio onako kako ga je deda učio, koji se borio na solunskom frontu rame uz rame sa vojnicima Kraljevine Srbije, a to je „da kada sretne Srbina skine kapu“. Zbog odluke da Srbiji preda planove NATO bombardovanja major Binel je osuđen na pet godina zatvora i ostao bez Legije časti u Francuskoj. Međutim, svojim delom on je zaslužio pravu čast, postao vitez dobra i dokazao da je pravda iznad ličnih interesa. Vreme je da Srbija dodelom državljanstva i nacionalne penzije, iskaže zahvalnost ovom velikom čoveku, simbolu čojstva i ličnog požrtvovanja. Ono što majora Binela još više čini herojem je činjenica da se on nije pokajao bez obzira na kaznu i izjavio da se oseća ponosno zbog svog čina i da bi ponovo isto uradio. Srbija mora da pokaže da svoje prijatelje ne zaboravlja – kaže narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.

foto: Printscreen/youtube

Podsetimo francuski major Pjer-Anri Binel (66), kao šef kabineta francuskog predstavnika pri Severnoatlantskoj alijansi, generalu Jovanu Milanoviću, iz ljudskih pobuda, dostavio je plan mogućih NATO ciljeva u našoj zemlji, pokušavajući da spreči bombardovanje.

Napad je svojim delovanjem odložio, a sud u Parizu ga je zbog špijunaže ražalovao i osudio na pet godina zatvora, od čega tri uslovno. Iz ćelije je, sa skraćenom kaznom, izašao uzdignute glave na proleće 2002. godine, napustio je vojsku i počeo da radi kao geometar.

“NEVERICA ZA DETE SA BALKANA”: Status oca na društvenim mrežama o PRVOM DANU ŠKOLE u Švedskoj će vas naterati da se DEBELO ZAMISLITE

Srbi nisu zaboravili francuskog majora. Pre pet godina, tadašnji predsednik Tomislav Nikolić ga je odlikovao zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić”.

Oje pitomac slavne Vojne akademije “Sen Sir”. U vojnu službu je stupio 1973. godine i obavljao je posebne obaveštajne zadatke pri kopnenim jedinicama. Učestvovao je i u ratu u Persijskom zalivu, sa odličnim znanjem arapskog i engleskog jezika.

             

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)