FORMIRANJE ORUŽANIH SNAGA: Kreće ofanziva na Srbe da prihvate “Vojsku Kosova” (INFO)

Kosovo

Foto: Tanjug/AP

Nemamo vremena za gubljenje, Kosovu je potrebna sopstvena vojska, poručuju predstavnici vlasti u Prištini. Tvrde da je “Vojska Kosova” mogla da bude formirana prošle godine, ali da su strateški partneri Prištine insistirali da se to uradi kroz promenu ustava, čemu se protivi Srpska lista. Sa početkom 2018. godine pojačava se pritisak na Srba, odnosno pokrenuta je svojevrsna ofanziva, kako bi promenili odluku.

Prvobitno je sredinom decembra, prvi put neko od predstavnika Vlade u Prištini progovorio o rokovima za formiranje “Vojske Kosova”. Naime, premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da će najkasnije u martu biti završena transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

Kako bi pokušali da ostvare svoju nameru, prištinski zvaničnici su pokrenuli ofanzivu odmah posle Nove godine.

– Vojska Kosova je mogla da bude formirana prošle godine, ali su strateški partneri Prištine insistirali da se to uradi kroz promenu ustava – izjavio je šef kabineta predsednika Kosova Bekim Čolaku za prištinski dnevnik Koha Ditore.

On je rekao da Priština neće beskonačno čekati da se formira vojska i dodao da je prva polovina ove godine najpogodnije vreme da se okonèa taj proces.

METEOROLOG KOJI NIJE OMANUO 26 GODINA: Mravinjak pokazuje kakva nas zima čeka, a evo šta kaže za ovu!

– Nemamo vremena za gubljenje, a Kosovu je potrebna sopstvena vojska – rekao je Čolaku.

Foto: Tanjug/AP

Na njegovu izjavu nadovezao se kosovski ministar bezbednosti Rustem Beriša:

– Kosovsko ministarstvo bezbednosti započeće intenzivne razgovore sa srpskim političkim predstavnicima kako bi se postigao konkretan dogovor o budućnosti BSK-a.

On je rekao da je cilj sastanka sa poslanicima Srpske liste i liderima da se obezbedi konsenzus o transformaciji BKS-a u oružane snage, a kroz ustavne izmene.

Njegov zamenik Agim Čeku je, krajem decembra, rekao je da se sa Srpskom listom vode razgovori o transformaciji BKS-a i eventualnoj podršci ove liste promeni kosovskog ustava koja je za to neophodna i da “ima pomaka”.

Iz Srpske su, sa druge strane, tada tvrdili da nа ovu temu nisu vođeni nikаkvi rаzgovori, ponovivši raniji stav da “niko sa liste neće podržаti formirаnje nekаkvih snаgа koje pominju pojedini аlbаnski predstаvnici”.

Taj stav je ponovio i potpredsednik Vlade Kosova Dalibor Jevtić. On je u intervjuu za Glas Amerike rekao da Srpska lista neće glasati za tranformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

– Srpska lista ima vrlo jasan stav po pitanju transformacije, odnosno onoga što se naziva formiranje Vojske Kosova. Mi nećemo glasati za formiranje Vojske Kosova – rekao je Jevtić.

TUŽILAŠTVO PROŠIRUJE ISTRAGU PROTIV RAMUŠA HARADINAJA

Podsećamo, međunarodna zajednica, pre svih SAD, traže da se pitanje transformacije BSK u “Vojsku Kosova” reši kroz ustavne promene, za koje je potreban pristanak Srba.

– Ja podržavan postepenu, transparentnu i profesionalnu transformaciju BSK u buduću Oružanu snagu Kosova, kako bi to bila multietnička snaga koja predstavlja sve zajednice na Kosovu. Ja jasno podržavam opciju da za prelazak iz onoga što je danas u ono što treba da bude sutra to razmatra kroz promena Ustava Kosova.

BIZARNE SITUACIJE U URGENTNOM CENTRU: Žena zakucala ekser u glavu zbog glavobolje, deku prebio slon

-To naravno podrazumeva i podršku manjinskih zajednica unutar Kosova. Mislim da je to ostvarljivo. Spreman sam da sa svojom ekipom u tome pomognem – kazao je američki ambasador na Kosovu Greg Delavi.

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs)