FINSKA FORENZIČARKA PRIZNALA DA JE PISALA POD PRETNJOM: Voker mi je diktirao “IZVEŠTAJ” o Račku

Račak

Foto: Printscreen/youtube

Vilijam Voker, koji sada “promoviše” svoj predlog o ujedinjenju Albanaca, pre 18 godina predlagao je, tačnije “diktirao” finskoj forenzičarki Heleni Ranti kako treba da sačini izveštaj o obdukciji stradalih Albanaca u selu Račak na Kosovu.

Izveštaj o tom događaju, koji je u Vokerovoj interpretaciji kao srpski zločin nad albanskim civilima poslužio kao “opravdanje” za NATO bombardovanja Srbije, dovela je u pitanje upravo finska forenzičarka, koja je, međutim, kasnije svedočila da je radila pod velikim Vokerovim pritiskom.

[adsenseyu5]

Voker je, prenela je kasnije Ranta, insistirao, na primer, da u izveštaju koristi reč “masakr”, a umeo je, navela je ona, i da prelomi olovku i da je gađa nezadovoljan njenim profesionalnim pristupom.

Ranta je u svojoj biografiji opisala da joj je Voker zamerao da uzveštaju nije koristila dovoljno “ubedljiv jezik”, kojim bi opisala taj navodni zločin Srba.

Foto: printscreen/youtube

Ona je prave navode sa obdukcije dostavila Haškom tribunalu, u kojima je izrazila sumnju u broj ispaljenih metaka kao i koliko je njih zaista bilo smrtonosno. Osim toga, Ranta je pred kamerama pokazala originalan izveštaj iz Račka, prema kome je zaključeno da tela pripadaju borcima OVK, a ne albanskim civilima.

Foto: Printscreen/YouTube

Ranta je, naime, u svojoj biografiji navela da je Voker od nje tražio da u izveštaju “ubedljivije” govori o navodnim srpskim zločinima u Račku i da su trojica civilnih službenika finskog ministarstva tražila “dublje zaključke” u izveštaju.

[adsenseyu4]

U selu Račak, u januaru 1999. godine, ubijeno je 40 ljudi. Kao žrtve Vokerova misija označila je albanske civile, a kao počinioce zločina srpske snage. Ranta je ranije već nagovestila da će reći istinu o događajima u Račku, što se dogodilo u dokumentarnom filmu “Kraj – osuđeni na progonstvo”.

Ruskim autorima Jevgeniju Baranovu i Aleksandru Zamislovu ispričala je da je “Voker bio užasnut rezultatima istrage”.

“Bila sam zbunjena i nisam bila spremna da mu odgovorim. Ta tela su pripadala teroristima, srpskim vojnicima i stanovnicima sela. Ovaj izveštaj koji vam sada pokazujem nikada nije objavljen, a njegov sadržaj malo ko zna. Sada sam spremna da javno govorim o rezultatima istrage”, kazala je Ranta u tom filmu, pokazujući originalni izveštaj pred kamerom.

Ona je, u intervjuu za nemački list Berliner cajtung 2004, između ostalog, rekla: “Svi znamo šta je govorio Vilijam Voker. On i danas govori da je to bio masakr i da iza njega stoje Srbi. A ja to nikada nisam rekla. Nikada nisam ni ukazala ko su bili izvršioci.” Voker joj je, kazala je, “stavljao reči u usta”, što nije bilo dozvoljeno.

“Nisam se složila s njim. Bio je ljut na mene”, navela je Ranta i dodala da ga je najviše ljutilo to što je odbijala da upotrebi reč “masakr” i da kaže ko stoji iza onoga što se dogodilo u Račku. “Bio je strašno ljut zbog toga. Gađao me olovkom”, ispričala je.

Foto: printscreen/youtube

Inače, za svoje “zasluge” i simpatije koje i danas, nesumnjivo, iskazuje prema Albancima, Voker, bivši američki general, dobio je nedavno bistu u selu Račak.

Vokera, koga još nazivaju i “kreatorom slučaja Račak”, Albanci su više puta ovenčali raznim priznanjima.

Vilijam Voker je svojevremeno, na desetogodišnjicu slučaja “Račak”, odlikovan zlatnom poveljom za doprinos čovečanstvu od strane tadašnjih premijera i predsednika Kosova, Hašima Tačija i Fatmira Sejdijua.

Srpske vlasti, odnosno tadašnja Vlada SRJ proglasila je Vokera za “personu non grata” zbog monstruoznih laži o događajima u mestu Račak, što je bio direktan povod za bombardovanje Jugoslavije 1999. Nedelju dana posle te odluke, na zahtev Evropske unije i na intervenciju predsednika i premijera Ruske Federacije, Vlada SRJ kojoj je predsedavao Momir Bulatović donela je odluku o zamrzavanju te odluke.

Voker, koji danas ima više od 80 godina, jedan je od retkih svetskih zvaničnika koji se protivi osnivanju suda za zločine OVK. Danas Voker ide korak dalje i promoviše u Prištini predlog za stvaranje “Velike Albanije”.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor:RTS/Tanjug)

[adsenseyu2]