EVROPSKI KOMESAR UPOZORAVA HRVATSKU: Otvorite GRANICU i STIŠAJTE retoriku! (INFO)

komesar

Profimedia, AFP

– Pozivam sve zemlje Zapadnog Balkana da se odgovorno ponašaju prema migrantima, a posebno da ne zatvaraju granične prelaze – rekao je Han

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han zatražio je danas od svih država Zapadnog Balkana da otvore granice za nesmetan protok robe i stišaju retoriku.

– Pozivam sve zemlje Zapadnog Balkana da se odgovorno ponašaju prema migrantima, a posebno da ne zatvaraju granične prelaze – rekao je Han novinarima uoči današnjeg zasedanja kolegijuma Evropske komisije, ne pominjući direktno slučaj Srbije i Hrvatske.

[adsenseyu5]

Han je rekao da zatvaranje prelaza za kamionski saobraćaj ima direktne ekonomske posledice po ceo region.

Upitan da prokomentariše “carinski rat” između Srbije i Hrvatske, Han je rekao da EK “pokušava da arbitrira”.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

On je naveo da je juče telefonom razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić, a razgovarao je i sa ministrom za rad i socijalnu politiku Aleksandrom Vulinom, koji je bio u poseti Briselu.

– Znam da nije lako, ali sada je potrebno verbalno razoružanje kada je reč o izjavama i saopštenjima, jer oštre reči ne pomažu – kazao je on.

Han je naveo da je EU spremna da pomogne zemljama Zapadnog Balkana, pre svega Srbiji i Makedoniji, da izađu na kraj sa izbegličkom krizom.

On je najavio da će u petak posetiti Beograd i sa Vučićem obići kampove za izbeglice.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs / Tanjug)