Evropska komisija se oglasila povodom Kolindine ŠOVINISTIČKE izjave kojom negira hrvatsku krivicu, a okrivljuje za Srbe (INFO)

Hrvatska

Foto: Tanjug/AP

Skandaloznom izjavom hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je negirala krivicu tadašnjeg državnog vrha u Zagrebu na čelu sa Franjom Tuđmanom za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, koja je nesumnjivo dokazana presudom u Haškom tribunalu u slučaju “Prilić i ostali”. 

Tim povodom, portal Telegraf.rs pitao je Evropsku komisiju za komentar, da li priliči najvišem rukovodstvu države članice EU da osporava presudu Međunarodnog suda.

Navodna odbrana Hrvatske od velikosrpske agresije čiji je inspirator bio, prema njenim rečima, Slobodan Milošević, praktično je bila lajt motiv ovog obraćanja hrvatske predsednice javnosti.

[adsenseyu5]

– Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i JNA, koja se stavila u otvorenu borbu za ostvarenje projekta ”velike Srbije”. Hrvatska nije napala nikoga – rekla je Kitarović u obraćanju javnosti, nakon jučerašnje presude haškog tribunala kojom je utvrđeno da je Hrvatska bila agresor na BiH i učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Povodom ove skandalozne izjave, pitali smo portparola Evropse komisije Maju Kocijančič, kakav je stav EK povodom negativnih kritika hrvatskog državnog vrha u vezi presude Haškog tribunala u slučaju “Prlić i ostali”, odnosno da li je prikladno da najviše rukovodstvo države članice EU osporava presudu Međunarodnog suda.

OGLASILA SE KOLINDA NAKON PRESUDE: Hrvatska nije bila agresor, nas je napala Miloševićeva velika Srbija

Kako je nam je Kocijančič odgovorila, presuda u predmetu “Prlić i ostali” pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od strane Žalbenog veća dovodi do zatvaranja predmeta koji je započeo 2004. godine, a koji se odnosi na tragične događaje.

– Donošenje pravde i borba protiv nekažnjavanja su osnovni principi. Naše simpatije su sa onima koji su preživeli i onima koji su izgubili svoje najmilije. Dok ne komentarišemo pojedinačne presude, mi u potpunosti poštujemo odluke MKSJ-a i podržavamo njen rad.

[adsenseyu1]

-Mi snažno ponavljamo potrebu za punom saradnjom s Haškim tribunalom, kao i njegovim naslednikom Međunarodnim mehanizmom – piše u odgovoru portparolke EK.

Dalje navodi da Evropska unija veruje da su sve zemlje u regionu odlučne i posvećene radu na pomirenju, regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

Foto: printscreen/Tanjug

– Očekujemo od svih političkih lidera u regionu da poštuju žrtve tako što promovišu i poštuju ove obaveze – zaključila je Kocijančič.

USKORO BI IZAŠAO NA SLOBODU: Zbog čega je Praljak popio otrov pred kamerama?

Kako je vest svetinja, a komentar slobodan, mi smo vam u celosti preneli odgovor iz Brisela. U komentarima ispod teksta, možete napisati, kako vi vidite i tumačite ovaj odgovor EU.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]