EVO ZBOG KOG ČOVEKA BRISEL DANAS DRHTI: Otkriven uzrok terorističkih napada u srcu Evrope! (INFO)

terorista

Foto: Tanjug/AP/Police Nationale, APTN

Belgijski i francuski mediji javljaju da su jutrošnje eksplozije u Briselu izvedene u znak odmazde zbog hapšenja Abdeslama

Brisel je jutros potresao niz eksplozija, samo četiri dana nakon što su belgijske vlasti u četvrti Molenbek u belgijskoj prestonici uhapsile Salaha Abdeslama, ključnog osumnjičenog za terorističke napade koji su novembra 2015. izvedeni u Parizu, a za koje je odgovornost preuzela Islamska država.

Mnogi veruju, kako navode belgijski i francuski mediji, da sujutrošnje eksplozije u Briselu izvedene u znak odmazde zbog hapšenja Abdeslama, navode strani mediji.

Belgijski federalni tužilac potvrdio je da je u dvema eksplozijama na briselskom aerodromu jutros poginulo 13 i povređeno 35 ljudi, a da je eksplozije uzrokovao bombaš samoubica, dok se u međuvremenu dogodila i treća eksplozija, na stanici metroa u Evropskom kvartu.

[adsenseyu1]

Abdeslam, osumnjičen kao “mozak” operacije u kojoj je u Parizu 13. novembra ubijeno 130 ljudi, uhapšen je u petak, posle četvoromesečne potrage, u briselskoj četvrti u kojoj je i odrastao.

Vlasti u Belgiji priznaju da ne znaju “preciznu Abdeslamovu maršrutu” posle napada u Parizu, niti sa kim je on tačno bio u kontaktu.

Belgijski zvaničnik Frederik van Leuv rekao je novinarima u Briselu posle njegovog hapšenja kako se istražitelji nadaju da će saznati detalje akcija koje je izvodio od 13. novembra do hapšenja, “ukoliko on odluči da to policiji kaže”.

– Još nismo složili slagalicu, daleko smo od toga – rekao je Leuv, govoreći o razgranatoj mreži Abdeslamovih saučesnika.

Pariski tužilac Fransoa Molen je, istovremeno, izjavio da njegov antiteroristički tim istražuje čak 244 slučaja u koja su umešana 772 pojedinca.

[adsenseyu1]

U međuvremenu, belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders je pre dva dana kazao da je Abdeslam pripremao i napade na Brisel.

– Abdeslam je rekao da je bio spreman da ponovo pokrene nešto iz Brisela i to je možda istina – naveo je on, dodavši da vlasti ozbiljno razmatraju te navode zato što je policija pronašla mnogo teškog oružja u prvim istragama i videla novu mrežu ljudi oko njega u Briselu.

Abdeslam (26), francuski državljanin marokanskog porekla koji je odrastao u briselskom Molenbeku, više puta je uspeo da isklizne iz ruku policije, između ostalog i na dan napada u francuskoj prestonici. On sutra treba da bude saslušan u sudu. Francuska je tražila njegovo izručenje, ali njegov advokat kaže da će se njegov klijent “boriti protiv toga”.

Abdeslam je, navode mediji, kupio eksplozivni materijal i iznajmio stan i automobil koji su upotrebljeni za napade u Parizu, a odgovoran je i za dolazak pojedinih terorista u Evropu.

Nije poznato ko je odgovoran za jutrašnje napade u Briselu, ali će fokus istrage biti na Najimu Lašrauiju (24) i Mohamedu Abriniju (31), poznatih policiji još od napada u Parizu, piše zagrebački Jutarnji list. Za razliku od Abdeslama, koji je u Briselu uhapšen u petak, Lašraui i Abrini su uspeli da pobegnu policiji. Abrini je, kako se navodi, Abdeslamov prijatelj iz detinjstva i nadzorne kamere su ga snimili u društvu terorista samo nekoliko dana uoči napada. S druge strane, Lašrauijev DNK je pronađen u “sigurim kućama” u kojima su se pripremali napadi.

(telegraf.rs)