EVO ŠTA BRITANSKA PREMIJERKA MISLI O SRBIMA: Iznenadice vas izjava Čelične lejdi (VIDEO)

Tereza Mej

Foto: Tanjug/AP

Neki je porede sa britanskom “Čeličnom lejdi” iz 1980-ih Margaret Tačer, a oni koji se više zadube u njenu ličnost, uočavaju više sličnosti između nje i danas najmoćnije žene Evrope, nemačke kancelarke Angele Merkel

Britanski premijer Dejvid Kameron danas napušta tu funkciju, a njegovo mesto će zauzetidosadašnja ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej, nakon referenduma 23. juna na kojem su Britanci podržali izlazak iz Evropske unije.

Ona je u Srbiji poznata po izjavi koju je preneo Bi-Bi-Si, a tiče se članstvu Srbije u EU.

[adsenseyu4]

– Zemlje koje sada pregovaraju sa EU uključuju Albaniju, Srbiju i Tursku, to su zemlje sa siromašnim stanovništvom, ozbiljnim problemima sa organizovanim kriminalom, korupcijom, ponekad i terorizmom.

Moramo da se zapitamo, da li je ispravna odluka da EU nastavi sa širenjem i dodeljivanjem svih prava novim članicama? – istakla je ona.Ovom izjavom ona je postavila pitanje opravdanosti proširenja EU i kandidatura Srbije, kao i Albanije i Turske.

 

Ona je tada dodala da je vreme da se preispitaju “tradicionalna uverenja o odnosima Britanije i Evropske unije”, što podrazumeva i razmatranje britanskog interesa u daljem proširenju Unije.

[adsenseyu5]

Tokom kampanje je uoči referenduma podržavala ostanak u EU, zajedno sa Kameronom, a sad će morati da uveri pristalice Bregzita da će realizovati ishod referenduma i da će, kao što je obećala, Britanija izaći iz Unije.

Lideri Evropske unije su zatražili od vlade u Londonu da brzo pokrene pregovore o novim odnosima sa EU, ali je Mej ukazala da neće žuriti da pokrene zvaničnu proceduru za izlazak iz 28-članog bloka.

Mej (59), koja će postati tek druga žena premijer Velike Britanije posle Margaret Tačer, takođe će morati da pokuša da prebrodi podele u vladajućoj Konzervativnoj stranci i da se suoči sa mogućom ekonomskom krizom.

[adsenseyu1]

Inače, neki je porede sa britanskom “Čeličnom lejdi” iz 1980-ih Margaret Tačer, a oni koji se više zadube u njenu ličnost, uočavaju više sličnosti između nje i danas najmoćnije žene Evrope, nemačke kancelarke Angele Merkel.

(Telegraf.rs/ Agencije)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]