EU ZABRINUTA ZBOG UČESTALIH NAPADA NA SRBE: Organizovani teror na Kosovu diže tenzije

policija

Kosovska policija-Foto: Tanjug/Bojan Slavkovic

Stav Evropske unije povodom sve učestalijih incidenata, u kojima Albanci napadaju Srbe na Kosovu, jasan je i naravno da nadležni organi treba da otpočnu istragu da bi se razjasnilo o čemu se zapravo radi, smatra izvestilac EP za Kosovo Igor Šoltes.

On je to rekao povodom, kako se navodi, sve učestalijih međuetničkih incidenata na Kosovu, prenela je RTK na srpskom jeziku.

– Ta tema je bila spomenuta u nekoliko navrata u našim razgovorima i naš stav je tu jasan naravno, da treba da počne istraga, da se smanji mogućnost bilo kakvih tenzija koje mogu prouzrokovati bilo kakve negativne reakcije. Tako da se nadam da će nadležnosti organa učini sve što je u njihovoj moći da se razjasni o čemu zapravo se radi – rekao je Šoltes.

ALBANCI HOĆE SVE ILI NIŠTA: Kosovske vlasti odbile poziv Brisela za učešće na sastanku o ZSO

U poslednjih nekoliko dana na Kosovu i Metohiji se dogodilo niz incidenata u kojima su Albanci napadali Srbe, a u jednom od tih napada su trojica Srba bila povređena, od kojih jedan teže kada ga je Albanac pogodio kamenom u glavu.

Srbi

Foto: Printscreen/youtube

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi izrazio je izuzetnu zabrinutost zbog uznemirujućeg broja incidenata prema pojedincima iz srpske zajednice na Kosovu, dodajući da su oni u potpunosti neprihvatljivi.

On je za Radio Slobodna Evropa izjavio da je o tome razgovarao danas na sastanku sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.

– Jasno je i da policija reaguje, to je dobro, ali mislim da reakcija treba da se poboljša i da policija treba da radi više na prevenciji, nego što se bavi time samo onda kada se incident desi – kazao je Delavi i dodao da je Kosovo multietničko društvo i da svi trebaju da daju svoj doprinos za “život u miru sa komšijama”.

Istovremeno, Delavi je pozvao građane da ne dozvole da ih retorika sa strane navede na negativno i kriminalno ponašanje.

– To je na štetu Kosova i na štetu budućnosti svakog građanina. Moram da kažem da tvrdnje kao što su ”organizovani teror” ili ”upadi na sever” služe samo porastu tenzija između zajednica i stvaraju veću nesigurnost za sve. Sve strane, uključujući i medije, moraju oprezno da vode računa o tome šta pišu, da uzmu u obzir posledice pisanja, i da poduzmu napore za bezbednost i sigurnost na Kosovu – rekao je Delavi.

LAŽNI PRESRETAČI HARAJU SRBIJOM Imaju falš značke i policijske blinkere, otkrivamo gde najčešće operišu (INFO)

Prema njegovim rečima, sve zajednice na Kosovu treba da rade na pomirenju i na boljoj budućnosti za sve građane.

Šef Unmika Zahir Taini pozvao je sve nadležne organe da pojačaju napore u borbi protiv nekažnjavanja i da privedu počinioce pravdi, “kao kamen temeljac za unapređenje dijaloga i izgradnju poverenja među zajednicama”.

SRPSKI DIZEL U RANGU SA DANSKIM: AMSS objavio trenutne cene goriva u Evropi

Prema njegovim rečima, u demokratskom društvu nema mesta za zastrašivanje i da vladavina prava mora da važi za sve.

Kako se navodi, šef UNMIK-a je istovremeno pozdravio osudu i izjave kosovskih lidera kojim se izražava zabrinutost u vezi sa nedavnim etnički motivisanim incidentima.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)