“EU radi na reakciji”: Oglasio se Brisel povodom odluke kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto (INFO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

U Evropskoj komisiji u Briselu su večeras najavili da se u najkraćem roku očekuje odgovor

“EU radi na reakciji povodom odluke kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto”, rečeno je Tanjugu u Briselu.

EU je 6. novembra već zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U danu kada su prištinske vlasti poslale svoje inspektore da povuku svu srpsku robu iz trgovina ako na deklaraciji nije navedeno “Republika Kosovo”, stigla je najava nove, još radikalnije mere! Skandalozan potez Prištine da nakon povećanja taksi na srpsku robu od 10 odsto podignu poreze na 100 odsto u potpunosti je u suprotnosti sa sporazumom CEFTA i preti da podigne tenzije u regionu.

zastava

Foto: pixabay /dnevne.rs

Brisel je ocenio da takva odluka ”podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova.

“Ove odluke su jasno kršenje kosovskih obaveza unutar CEFTA. EU očekuje od Kosova, koje trenutno predsedava CEFTA, da se u potpunosti uskladi sa svojim ovabezama i opozove ove mere”, poručila je tada portparolka EU Maja Kocijančić.

I u izjavi za Tanjug povodom uvođenja taksi na robu iz Srbije Kocijančić je podsetila na saopštenje šefice EU diplomatije Federike Mogerini dato nakon poslednje runde dijaloga 8. novembra, u kojem se Kosovo i Srbija pozivaju da osiguraju ”uslove pogodne za dijalog i da se uzdrže od reči, akcija i mera koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije.

(Dnevne.rs , Blic/Izvor: Tanjug)