EU preti zbog KINESKIH INVESTICIJA: Komesar Johanes Han upozorava SRBIJU (INFO)

johanes

Foto: Reuters

Komesar Johanes Han upozorava da bi i Srbija i druge zemlje regiona mogle da imaju ozbiljnih problema zbog poslovanja sa Kinezima.

Evropa tvrdi da Kina na Balkanu sprovodi ‘dužničku diplomatiju’

Evropska unija preti Srbiji zbog krupnih kineskih investicija u našoj državi, pa čak indirektno poručuje da neće biti ništa od članstva ukoliko se ne odreknemo milijardi iz Pekinga!

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, u Briselu postoje strahovi da bi države koje uzimaju kineske kredite mogle da postanu žrtve “dužničke diplomatije”!?!

To znači, objašnjavaju u Briselu, da bi države mogle da dođu u situaciju da ustupaju Pekingu nacionalna dobra kako bi otplatile dugove, što nikako ne odgovara ciljevima EU na Balkanu i u Evropi.

ITALIJANSKI OFICIR OTKRIVA: Pomagali smo teroristima OVK na Košarama, kad smo čuli grmljavinu srpskih tenkova, mislili smo da će nas preko Albanije saterati u more!

Briselsko upozorenje

Da je Brisel rešio da oštro upozori države, među kojima je i Srbija, da se saradnja sa Kinom kosi sa politikom EU, potvrđuje i Johanes Han, evropski komesar za proširenje.

– Kineske investicije često su praćene obavezujućim klauzulama, a to na kraju ima uticaj na naše ciljeve, kao što je poboljšanje stabilnosti i ekonomskog razvoja na Balkanu. Oblasti kao što su uticaj na životnu sredinu, državna pomoć i nabavke od sada će sigurno biti detaljno praćene u kontekstu procesa pristupanja EU –upozorava Han.

Inače, prema studiji Evropske investicione banke, od 2007. do 2017. godine Peking je najavio 12 milijardi evra u pozajmicama za građevinske projekte u 16 zemalja.

Od toga je trećina otišla na Srbiju, zatim u BiH (21 odsto) i Crnu Goru (sedam odsto).

Dvostruki aršini

Komentarišući ove navode, šef Centra za razvoj međunarodnih odnosa Stevica Deđanski ocenjuje da ono što kaže Han nije važno ni samom njemu.

Najveće kineske investicije u Srbiji

‘Železara’ u Smederevu
* platili za nju 46 miliona evra
* investiraće još 300 miliona evra
* zadržali svih 5.050 radnika

Pruga Beograd – Budimpešta
* vrednost projekta dve milijarde dolara
* saobraćajnica duga 350 kilometara
* 46 odsto uposlenih firmi biće iz Srbije

Most Zemun – Borča
* vrednost investicije 170 miliona evra
* otvoren u decembru 2014. godine
* 1.499 metara dugačak i 22,8 metara visok

Izgradnja bloka u TE ‘Kostolac’
* vrednost ugovora 715,6 miliona evra
* radi se i revitalizacija blokova B1 i B2
* očekuje se da sve bude gotovo 2019. godine

RTB ‘Bor’
* uplatili 350 miliona dolara za dokapitalizaciju
* 63 odsto vlasništva nad kompanijom ima “Ziđin”
* obavezali se da ukupno ulože 1,26 milijardi dolara

– Han će već od juna, posle izbora u EU, biti prošlost. A kontrapitanje je, ako bismo uopšte hteli da raspravljamo o srpskim interesima, da li ćemo odmah ući u EU ukoliko nemamo kineske investicije. Kao i da li će se i zemlje EU odreći svih dosadašnjih kineskih investicija. No svako gradi svoju sreću, a nama sa njima iz Brisela sreće izgleda nema pa nema… –podvlači Deđanski.

Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, kaže da je ulazak Srbije u EU na “dugom štapu”.

– Briselska birokratija pokazuje zavidnu terminološku kreativnost, poput ‘diplomatskog dužništva’, kad shvati da Srbija ima investicione alternative koje Brisel ne može da kontroliše. S druge strane, uprkos članstvu u EU, najveći hrvatski infrastrukturni projekat, most na Pelješcu, grade kineski izvođači! Za to nema pretećih poruka briselskih birokrata, što još jednom potvrđuje politiku dvostrukih standarda – zaključuje Paić.

(Dnevne.rs /Izvor: M. DOBROMIROVIĆ, Informer)