EU NAM ZALUPILA VRATA: Nema ništa od učlanjenja bar do 2027. godine!

Brisel

Foto: Fonet

Evropska unija nas je još jednom otkačila i jasno nam stavila do znanja da od učlanjenja nema ništa bar do 2027. godine! 

Ono što se i naslućivalo posle izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona, da neće biti proširenja dok se EU iznutra ne reformiše, a za šta je potrebno mnogo godina, do kraja je ogoljeno predlogom budžeta od 2021. do 2027. u kom ni jedan jedini evro nije predviđen za nove zemlje članice.

Time su pale u vodu sve najave koje su javno iznosili čelnici EU da bi Srbija i Crna Gora 2025. godine mogle da se pridruže EU, prenosi Srpski telegraf. A što smo poverovali, ko nam je kriv…

RAMUŠ HARADINAJ: Vučić i Tači razgovaraju o podeli Kosova?

Nacrt novog budžeta koji je predložila Evropska komisija predviđa više novca u evropskoj kasi uprkos izlasku Velike Britanije. Ukupno je budžet težak 1.135 milijardi evra, ali od svih tih para nimalo nije predviđeno za nekog novog člana.

Srbija

Foto: Medija tim predsednika Vlade

Kako je predloženo, doprinosi zemalja članica u zajedničku kasu trebalo bi da budu povećani sa 1,08 na 1,114 odsto BDP-a. Ipak, da za nas od svega toga nema ništa, potvrdio je i evropski komesar za budžet Ginter Etinger.

 Predlog novog finansijskog okvira ne predviđa budžet za potencijalnu novu članicu – konstatovao je Etinger koji je praktično ministra finansija EU.

On nam je dodatno lupio šamar porukom da je rano uopšte polemisati o proširenju i parama koje bi se za to izdvojile. Njegova izjava bi mogla najbolje da se opiše rečima: “O tom – potom”.

– Kad eventualno dođe do novog ulaska, a na osnovu dokazanih indikatora, mi ćemo razmotriti doprinose svih država članica, kako bismo novoj članici omogućili učešće u postojećim EU programima – rekao je Etinger ističući kao utehu da nacrt novog budžeta predviđa povećanje sredstava namenjenih za predpristupnu pomoć zapadnom Balkanu.

KLJUČNA ZA OPSTANAK SRPSKOG NARODA: Moskva hoće vojnu bazu u Srbiji!

A da ne treba da se uopšte uzdamo u to Etingerovo po tom – potom potrudio se da nam objasni austrijski premijer Sebastijan Kurc. On je poručio da su preporuke koje se tiču spoljnih granica EU (proširenja) pozitivne, ali da sadašnji predlog stavlja preveliko opterećenje na one koji doprinose budžetu. U istom tonu je govorio i holandski premijer Mark Rute, a primedbe je imalo još nekoliko država unutar EU.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović napominje da je predlog budžeta radna verzija, ali da ni u konačnom ishodu neće biti drugačije:

EU

Foto ilustracija: Telegraf

– To svakako jeste još jedan od pokazatelja kako stvari stoje, ali bolji pokazatelji su izjave i stavovi dve najmoćnije članice, Nemačke i Francuske, koje su više nego jasno rekle da proširenja EU neće biti jer se oni tome protive.

Isto viđenje ima i njegov kolega Dejan Vuk Stanković.

– Članstvo je sada još teže dostižno, a i do danas nije bilo lako ostvarivo. To je realnost. Srbija ne treba da odbaci evropske vrednosti i da se izoluje od EU, ali je prioritet briga o sebi. Razume se i nastavak politike balansiranja između istoka i zapada, kao i do sada – kaže Stanković.

(Dnevne.rs/Izvor: Srpski telegraf.rs)

1 Comment on "EU NAM ZALUPILA VRATA: Nema ništa od učlanjenja bar do 2027. godine!"

  1. Првослав ћирилица | 4. May 2018. at 12:03 |

    па то се знало одавно! где ће наш фашисти у своје друштво! А ми , шта се гурамо, није нам место са нашим крвницима и злочинцима! цео прошли век су вршили ГЕНОЦИД над српски народом!

Comments are closed.