Emir Kusturica govorom „oterao“ britanskog ambasadora sa proslave SNS-a (INFO)

govor

TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Tokom obeležavanja sedmog rođendana Srpske napredne stranke u sali „Sava centra“, britanski ambasador u Srbiji Denis Kif napustio je salu u momentu kada je za govornicom bio režiser Emir Kusturica.

„U vremenu kada u svetu vlada trend ukidanja kulture, premijer brine i o kulturi i državnim sredstvima. “Kad zaškripi” pomaže i Andrićgradu i u Kustendorfu“, rekao je Kusturica.

On se posle u govoru dotakao i teme Kosova, koja je posebno pogodila britanskog ambasadora Denisa Kifa, koji je ustao i napustio salu nakon što je Kustiruca rekao da nije slučajno to što je Srbiji baš Britanac doneo vest da ulazak u EU znači priznavanje Kosova.

[adsenseyu5]

„Kosovo je najveće poglavlje političke pljačke novije istorije Evrope. Nije takve bilo od amputacije Sudeta od Češke. Kosovo je bilo početak novog imperijalizma, gde su one stare vazale, koji su se nekad zjapili po šatorima, preselili u hajate i ridžensiije i dali im mikrofone preko kojih se prenosi informacija da je bolje biti rob nego faraon. U toj ideji su uvek prednjačili Englezi i nije slučajno da vam je, Aleksandre, baš engleski ministar inostranih poslova doneo vest u kojem postaje jasno da ulazak u Evropu znači i priznavanje Kosova. Još su davno engelski lordovi, a to piše u knjigama, bili pisci izveštaja iz Istanbula i kraljici majci nazivali Srbe malim Rusima u Evropi, dakle još od vremena Otomanske imperije“, rekao je Kusturica obraćajući se okupljenima u centru Sava.

Posle intervencije članova SNS-a, britanski ambasador se vratio u salu, piše „Sputnjik“.

Obraćajući se posle Kusturice, predsednik SNS i premijer Srbije Aleksandar Vučić se osvrnuo na te njegove reči.

„Mislim da smo uspeli da pokažemo da smo u stanju da okupimo ljude iz celog sveta, koji ne moraju da nas podržavaju, ali koji žele, mogu i hoće da nas čuju. Zato vas molim da jednom velikim aplauzom pozdravite sve naše prijatelje iz sveta, sve ambasadore koji su ovde, da se moj prijatelj Kusturica ne naljuti, i Denisa Kifa, i gospodina Čepurina, i da pokažemo da je to put koji ćemo da gradimo i pravimo i u budućnosti“, rekao je Vučić.

[adsenseyu1]

Glavni i odgovorni urednik lista „Danas“ Zoran Panović, komentarišući izlazak britanskog ambasadora iz sale, za RTS ocenio je da „sve to deo velike predstave Vučićeve“.

„Vučić je sigurno znao šta će reći Kusturica. Kusturica sigurno nije mogao da održi proevropski govor“, rekao je Panović naveo da je to „jedna predstava gde su svi na neki način zadovoljni“.

SNS je nakon toga saopštio da su skandalozne takve „optužbe RTS-a i njihovog analitičara Zorana Panovića“.

„SNS ukazuje javnosti na činjenicu da Aleksandar Vučić nikada nije, niti će ikada kontrolisati govore svojih prijatelja, saradnika i gostiju, a režije i predstave uvek ćemo ostaviti RTS-u i raznim Panovićima“, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)