EKSTREMNE VREMENSKE PRILIKE NAREDNA DVA MESECA: Visoke temperature vazduha utiču i na vodu, a POSLEDICE SU KATASTROFALNE

vreme

Foto: tanjug

Prema izveštajima Agencije UN za vreme i klimu, april i maj su bili najtopliji, od početka beleženja temperature.

Svetska meteorološka organizacija najavila je da će temperature tokom maja i juna na severnoj Zemljinoj polulopti i u tropskim područjima, zbog toplih mora, biti više od proseka. Tokom prethodnih godina visoke temperature vazduha uticale su i na vodene mase okeana i mora, a takve pojave izazivaju različite vrste uragana, kao na primer “El Ninjo”.

Prema izveštajima Agencije UN za vreme i klimu, april i maj su bili najtopliji, od početka beleženja temperature.

– Temperature vazduha i površine mora su se povećale zbog klimatskih promena, a to ima veliki uticaj na ekstremne vremenske prilike poput tropskih ciklona – istakao je glavni sekretar Svetske meteorološke organizacije Piter Talas.

MINISTAR DAČIĆ ODGOVORIO PODGORICI: Greška što smo pravili državu sa njima, ali dolazi kraj i Crnogorcima u Beogradu! (INFO)

Ta organizacija u narednim mesecima očekuje obilne padavine na prostoru Indijskog okeana, nad Australijom i zapadnim delom indonežanskih ostrva. Manje kiše nego što je uobičajeno očekuje se u južnim i ekvatorijalnim područjima Južne Amerike, kao i na Karibima i Indijskom potkontinentu.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Agencije)