EKONOMSKE MERE VLADE U VEZI S KORONOM: Svi penzioneri dobijaju 4.000 dinara sledećeg meseca, država spremna za pandemiju

premijerka

Foto: Tanjug/​Tanja Valić

Brnabić je istakla da je povećanje investicija, javnih i privatnih, uvek najbolji lek protiv usporavanja rasta.

Vlada Srbije donela je mere radi preventive negativnih efekata koronavirusa na ekonomiju i privredu, pa je, uz odluku NBS da smanji referentnu kamatnu stopu na 1.75 odsto, odlučila da uloži dodatnih 24 milijarde dinara u kapitalne infrastrukturne projekte, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je, na pres konferenciji povodom situacije u vezi sa koronavirusom, rekla da će, po svetskim izveštajima i nekim najkonzervativnijim procenama, pandemija korona virusa imati uticaj na svetsku ekonomiju, te da će globalni rast biti smanjen za makar 0,5 odsto.

Ukazala je da su u Srbiji najugroženiji sektori turizam, transport i logistika.

AMERIČKI STRUČNJAK SAVETUJE: Džejms P. Filips kaže da je za sada ovo najbolji način borbe protiv virusa (INFO)

Kada je reč o turizmu, podsetila je da je vlada početkom februara donela odluku da iz budžetske rezerve izdvoje dodantna sredstva za dodatnih 60.000 vaučera za građane.

– Tako da je podeljeno 160.000 vaučera, kako bismo ublažili malo to što nećemo imati jednak priliv stranih gostiju. To je mera za sada – rekla je Brnabić i dodala da će sutra razgovarati sa svim hotelijerim o problemima i načima za ublažavanje eventualnih posledica.

Brnabić je istakla da je povećanje investicija, javnih i privatnih, uvek najbolji lek protiv usporavanja rasta.

Minimum 4.000 svakom penzioneru, da se osećaju sigurno

Brnabićeva je rekla i da je u dogovoru sa predsednikom Vučićem posebna pažnja posvećena penzionerima kojima će u narednih mesec dana biti isplaćena, kao dodatna podrška, jednokratna finansijska pomoć od minimum 4.000 dinara.

Ministar Mali: Kao da smo se spremali za ovu krizu 

Ministar finansija naglasio je da država preduzima odgovorne mere, da u budžetu ima novca zahvaljujući merama štednje u poslednjim godinama zbog kojih danas imamo novca ne samo da se svakom penzioneru u Srbiji isplati minimum po 4.000 jednokratne pomoći iz budžeta nego i da se u nredna dva meseca redovno isplate sve plate i penzije kao i svi drugi rashodi a da se ne zaradi nijedan jedini dinar, što svakako ne može da se dogodi.

     

(Dnevne.rs/Tanjug)