DRŽAVNI VRH ZABRINUT NAKON POBEDE U UNESKU: Zapad razočaran, sprema pritiske na Srbiju (INFO)

politicari

Foto: Novosti

Beograd očekuje nove zahteve uticajnih zemalja posle diplomatske pobede naše države u Parizu. Vučić: Zamerio sam se i nekim stranim službama. Nikolić: Kad dobijemo bitku, usledi napad

DRŽAVNI vrh Srbije svestan je da posle diplomatske pobede u Unesku prete novi i još ozbiljniji politički pritisci Zapada na našu zemlju.

Premijer Aleksandar Vučić priznaje da se zamerio pojedinim inostranim službama zato što štiti slobodu i nezavisnost Srbije.

On kaže i da mu je lično žao zbog reagovanja pojedinih evropskih zvaničnika i država na odluku Uneska da ne primi Kosovo u svoje članstvo.

– Meni je žao što su oni toliko razočarani. Ja nisam razočaran rezultatom u Parizu već postupkom mnogih zemalja koje su u ceo proces ušle, a da Srbiju nisu ni pitale. Očekivali su potpuno drugačiji ishod. Kuknjavu i žalopojke iz Prištine neću ni da komentarišem. To što brojni evropski zvaničnici takođe plaču, to je njihova politika jer su priznali nezavisnost Kosova.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić upozorava, za “Novosti”, da je istina da kad dobijemo jednu bitku, odmah mislimo da će nas napasti ponovo:

– To je sudbina malih država i ja uvek o tome razmišljam kad dobijemo bitke, da ne smemo da pomislimo da smo dobili rat. Ovog puta smo pokazali da je samo u nekoliko godina upornog i sistematskog rada, Srbija uspela da podigne ugled među brojnim državama u svetu do mere da može da računa na njihovu podršku čak i kada je to suprotstavljeno interesima velikih sila koje još uvek dominiraju u politici.

[adsenseyu1]

Nikolić ističe da su se oni koji su sponzorisali članstvo tzv. države Kosovo u Unesku i oni koji su ili iz ideologije ili pod pritiscima odlučili da glasaju za članstvo – preračunali:

– Ovo im je sada i velika opomena!

Ministar Aleksandar Vulin kaže, za “Novosti”, da očekuje pojačane pritiske sa Zapada, nakon odluke u Unesku:

– Sada svi moraju da znaju da se o Srbiji ne može više odlučivati bez nje i protiv nje. Očekujem da Evropska komisija i sve zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova shvate da smo otvoreni za dijalog, ali da pritisci i zaobilaženje dijaloga neće uroditi plodom. Uostalom, sa Aleksandrom Vučićem se možete dogovarati, ali ga ne možete naterati.

SIMBOLIKA

Na fejsbuk-stranici “Ruska Federacija”, namenjenoj ljudima koji vole i poštuju Rusiju, posle jučerašnjeg glasanja u Unesku, postavljena je fotografija bele medvedice i njenog mladunca pripijenog uz nju, a na njih su stavljene zastave Rusije i Srbije. Propratna poruka glasi: POBEDA! Slava Rusiji, slava Srbiji!

Inače, predsednik Nikolić i premijer Vučić primili su danas ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina i zahvalili mu na prijateljskom gestu i svesrdnoj podršci Moskve prilikom glasanja u Unesku

Sudbina je udesila i da je Pećka patrijaršija danas, dan posle pobede u Parizu, obeležila manastirsku slavu – Svetog Arsenija.

– On je bio najrevnosniji učenik Svetog Save i ostavio nam je testament da sačuvamo Patrijaršiju – poručio je u slavskoj besedi vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

[adsenseyu1]

BRUKA KOMŠIJA

Nikolić kaže i da su se naše komšije u Parizu obrukale.

– Nijedna bivša jugoslovenska republika nije bila na strani Srbije i nijedna zemlja iz neposrednog okruženja, iako smo za ove tri i po godine dokazali da je Srbija postala prijatelj svim državama bivše Jugoslavije i susedima. A to što nas neko ne želi kao prijatelja, to je njegov problem. Neshvatljivo je da Indonezija, najveća muslimanska zemlja glasa za Srbiju, a da dve naše bratske, komšijske države, pravoslavne i hrišćanske glasaju da o našoj baštini brine neko ko se čak nije ni školovao za to.

(E. V. N. /Novosti)