DRAMATIČNO PREDVIĐANJE KINESKOG STRUČNJAKA: Svi ćemo na zimu ponovo sedeti kod kuće

hitna

Foto: Tanjug/AP

Širom sveta od novog korona virusa obolelo je 1.853.505 osoba, preminulo je više od 114.000, a ozdravilo je više od 423.000 ljudi, prenosi sajt Vorldometers.

Čovečanstvo neće moći u potpunosti da izađe na kraj s pandemijom virusa korona ovog leta, a u novembru je moguć novi talas obolevanja, iako on neće biti toliko ozbiljan, piše portal „Huankajo“ pozivajući se na reči šefa infektivnog odeljenja šangajske bolnice „Huašan“, eksperta za lečenje KOVID-19 Džana Venghuna.

„Posle novembra susrešćemo se sa ozbiljnim izazovom, smatram da sledeći talas epidemije može da se dogodi otprilike u novembru“, izjavio je ekspert.

On je rekao da je bolest počela je da se javlja u zemljama Južne Amerike, Afrike i Jugoistočne Azije, zbog čega, prema postojećem matematičkom modelu, ovog leta nećemo moći u potpunosti da se rešimo tog virusa, a kada dođe zima – ponovo će svi sedeti kod kuće.

S tim u vezi, Venghun je istakao da, zahvaljujući iskustvu koje su mnoge zemlje stekle za vreme trenutnog epidemiološkog talasa, posebno u oblasti dijagnostike, sledeći talas epidemije neće biti toliko opasan.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA GRAĐANE SRBIJE: Za Vaskrs policijski čas od petka do utorka! (INFO)

„Međutim, zemljama koje nemaju dovoljno medicinskih resursa verovatno će biti teško da prežive sledeću zimu, među njima su Afrika i Južna Amerika“, ocenio je ekspert.

Prema njegovim rečima, kontrola nad epidemiološkom situacijom u svetu ne zavisi od Kine, SAD ili Evrope – već od toga kako sa epidemijom mogu da se nose upravo zemlje koje su najmanje sposobne da je kontrolišu.

 

(Dnevne.rs/Novosti online)